Confidenţialitate

Eliberarea condiționată a lui Relu Fenechiu – după un tipar folosit și de alți politicieni

Eliberarea condiționată de astăzi a lui Relu Fenechiu continuă, de fapt, lista mai multor politicieni eliberați aproape după același tipar: cărți publicate după gratii, ore de muncă și comportament de deținut model.

Fostul premier, Adrian Năstase, fostul senator PSD, Cătălin Voicu sau fostul senator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu – sunt câțiva dintre cei mai cunoscuți politicieni eliberați condiționat.

Toți au efectuat doar o treime din pedeapsă. Fiecare a fost apreciat pentru comportamentul foarte bun în perioada detenției și toți au scris cărți cât au stat după gratii. Recordul îl deține Dan Voiculescu.

Acesta a scris nu mai puțin de 10 cărți în penitenciar. În timp ce Adrian Năstase a primit puncte și pentru că – citez – ”i-a influențat pozitiv pe ceilalți condamnați”, Dan Voiculescu, în schimb, s-a remarcat și prin activitățile culturale și educative la care a participat.

Formula nu a funcționat, însă, numai la politicieni, ci și la oamenii din fotbal.

Gigi Becali a scris 2 cărți, Mihai Stoica – s-a remarcat printr-o lucrare științifică plină de emoticoane, iar George Copos a semnat după gratii 5 cărți, cu tirajele epuizate.

Numărul volumelor scrise în penitenciare a crescut odată cu numărul politicienilor condamnați.

În ultimii 3 ani, peste 180 de autori aflaţi în detenţie au publicat peste 400 de cărţi.

Asupra unora dintre ele au existat și suspiciuni de plagiat.