Elevii vor fi evaluati din doi in doi ani

Anul acesta, pentru prima dată, școlarii din clasele a doua, a patra și a șasea vor susține examene asemenea testelor PISA.

Metodologia pentru organizarea evaluărilor, care include și calendarul testelor, a fost aprobată astăzi de Ministerul Educației.

Primii care vor da aceste teste vor fi elevii de clasa a patra, iar prima probă este programată pentru data de 28 mai, a anunțat ministrul Remus Pricopie.

Astfel, în 28 mai va avea loc proba la Limba română, în 29 mai – Matematică şi în 30 mai – Limba maternă la clasa a IV-a.”Evaluarea la clasa a II-a începe în 2 iunie cu proba de Limba română (scris şi citit), continuă pe 3 iunie cu Limba maternă (scris şi citit) şi se încheie pe 4 iunie cu proba de Matematică.

Elevii care termină clasa a VI-a vor fi evaluaţi la Limbă şi comunicare, în 5 iunie, şi la Matematică şi Ştiinţe ale naturii, în 6 iunie.

Timpul alocat pentru fiecare probă diferă de la o clasă la alta, fiind de 25 de minute la clasa a II-a şi de o oră la clasele a IV-a şi a VI-a.

Copiii vor susține evaluările în școlile în care învață. Nu vor fi nici măcar mutați din băncile în care stau în mod obișnuit.

Subiectele sunt gândite în așa fel încât să testeze nivelul de înțelegere al elevilor, nu capacitatea lor de a memora noțiunile din manuale.

Tocmai de aceea, notele obținute nu vor fi trecute în catalog și nici nu vor fi afișate la avizier. În schimb, vor fi discutate cu părinții și cu cadrele didactice. În școlile în care rezultatele vor fi nesatisfăcătoare vor fi luate măsuri pentru remedierea situației, a mai spus ministrul Educației.