Confidenţialitate

Elevii, nemulţumiţi că bursele vor fi stabilite de primării

Premierul dă asigurări că bursele școlare nu vor fi reduse. Cuantumul acestora va fi stabilit, însă, de autorităţile locale. Elevii sunt nemulţumiţi de faptul că, oricum, bursele sunt foarte mici şi au spus că – cităm – vor continua „să țină doliu pentru educație”.

În plus, susține Viorica Dăncilă, guvernul a prevăzut sumele necesare pentru decontarea abonamentelor școlare.

Elevii sunt nemulţumiţi că Guvernul a decis, chiar în prima zi de şcoală, să dea din nou primăriilor posibilitatea să stabilească valoarea burselor şcolare.

Elevii se tem că bursele vor fi reduse şi că nu le vor ajunge nici pentru nevoile minime.

Consiliul Naţional al Elevilor spune că au fost situaţii în care, în unele localităţi din Arad, elevii au primit doar 8 lei pe lună drept bursă.

Nu exclud nici posibilitatea să apară diferenţe mari între bursele acordate în localităţi diferite – în funcţie de decizia fiecărei primării.

Elevii propun calculul cuantumului pentru fiecare dintre cele patru tipuri de bursă ca fiind un procent din salariul minim net pe economie.

Astfel, ei vor ca bursa socială să fie 30% din salariul minim net pe economie; bursa de studiu – 32,5%; bursa de merit – lunar, 35% din salariul minim net pe economie; iar bursa de performanță – lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie.

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări, însă, că bursele nu vor scădea. A anunţat, în schimb, că Guvernul a aprobat banii pentru decontarea abonamentelor elevilor de la sate care fac naveta.

Elevii spun că vor continua protestul şi îi îndeamnă şi pe profesori şi părinți să continue să poarte banderola neagră pe braț, în semn de protest faţă de situaţia învăţământului.