Elevii din Constanța – protest inedit pentru decontarea navetei

Asociația Elevilor din Constanța, care se luptă de aproape doi ani să obțină de la autorități decontarea transportului pentru elevii navetiști, a recurs la un gest original pentru a fi ascultată.

Elevii au trimis premierului Ludovic Orban și altor miniștri, prin poștă, colete care conțin, alături de revendicări, câte un autobuz de jucărie

Elevii s-au întâlnit în fața unui oficiu poștal din Constanța și împreună au pregătit coletele pentru guvernanți.

„Cutia cu autobuzul din mijloc este pentru domnul Ludovic Orban, avem revendicările”, spune Sabina, care arată și celelalte două autobuze de jucărie pentru ministrul Educației, respectiv ministrul Dezoltării.

„Pe lângă revendicări, colete conțin și scrisori cu povești ale elevilor, care se confruntă cu greutăți financiare sau cu abandonul școlar”, spune Denisa, care face naveta din Navodari.

„Dacă guvernul ne taie transportul, mai ales celor care locuiesc în mediul rural, le taie și dreptul la educație pentru că, normaș, nu au cum să mai ajungă la școală, nu mai au viitor”.

Dacă până în dată de 15 ianuarie, guvernanții nu vor lua toate măsurile necesare pentru rezolvarea problemei transportului elevilor, vor există consecințe, a avertizat Mihai Tănase, președintele AEC.

„Vom cere președintelui României, să ceară începerea urmăririi penale a premierului Ludovic Orban, a ministrului Educației Monica ASnisie și ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan pentru abuz în serviciu. Pentru faptul că aduc un prejudiciu dreptului elkevilor de a beneficia de un transport redus”.

Iar guvernanții vor primi în fiecare săptămână colete cu autubuze de jucărie și scrisori din partea elevilor navetiști.

Elevii cunosc legile ca pe propriul buzunar. Soluția e simplă, doar să vrea autoritățile, spun elevii: „Trebuie abrogat HG 863/2016, HG 309/1996, respinsă în parlament Ordonanta 51/2019 și adusă o modificare legii Educației în sensul reducerii atribuției consiliilor locale de a finanța reducerile la transprtul elevilor. Să rămână la consiliile județene așa cum spune legea transportului 92/2007”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS