Elevii care intră de luni în clase au un statut ce prevede drepturile și obligațiile lor

Elevii trebuie să primească rezultatele evaluărilor scrise în cel mult 15 zile lucrătoare şi să fie informaţi despre notele trecute în catalog înaintea încheierii situaţiei şcolare.

De asemenea, au dreptul să participe, fără nicio discriminare şi doar din proprie iniţiativă la concursuri scolare si olimpiade, fără a fi obligaţi de profesori sau directorii scolii. In plus, elevii cu performanţe şcolare foarte bune pot promova doi ani de studii într-un an şcolar.

Elevii care timp de cel puţin patru săptămâni nu pot veni la cursuri, din cauza unei dizabilităţi sau a unor boli cronice, au dreptul de şcolarizare acasa sau în spital. Acelasi statut mai preved faptul ca elevii de liceu au dreptul la protest, în afara orelor de curs. Protestele pot fi tinute in scoli, insa numai cu avizul Consiliului de Administraţie.

La capitolul obligatii este prevazut faptul ca elevii nu pot folosi telefoanele mobile in timpul orelor. Exceptie fac apelurile de urgenta.

Mustrarea elevilor în faţa clasei sau al şcolii este interzisă.

Preavizul de exmatriculare se întocmeşte de către diriginte, pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină sau modul, cumulate pe un an şcolar.

Un elev poate fi exmatriculat pentru abateri grave de la Regulamentul scolii sau pentru numar mare de absente. Astfel, daca un elev depaseste 40 de absenţe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din totalul orelor la o singură disciplină, cumulate pe un an şcolar, poate fi exmatriculat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS