Confidenţialitate

Eleva care l-a dat în judecată pe ministrul Educației după ce a rămas fără bursa cu care plătea naveta: „Mulți nu vor mai putea ajunge la școală” | AUDIO

O elevă din comuna Agigea, care învață la un liceu din Constanța, l-a dat în judecată pe ministrul Educației, cerând anularea Ordinului prin care i s-a tăiat bursa cu care își achita naveta. Tânăra s-a adresat Avocatului Poporului, în nume personal, și speră ca sesizarea ei să fie urmată și de alți elevi navetiști din țară pentru ca Ordinul ministrului să poată fi anulat în instanță.

Ioana Stamatin are 17 ani și face zilnic naveta la un liceu din Constanța. În comuna ei nu există liceu, iar pe navetă părinții ei sunt nevoiți să dea aproape 400 de lei pe lună. Prin urmare, Ioana Stamatin a procedat astfel: „Am inițiat o acțiune în anulare cu ajutorul Avocatului Poporului împotriva Ministerului Educației, respectiv a ministrului Sorin Cîmpeanu, pentru a anula Ordinul de ministru care reglementează tăierea burselor”.

În situația ei sunt sute de copii din județul Constanța

În ultimul Ordin al ministrului Educației s-a renunțat la unele burse pentru elevi, explică Mihaela Rădulescu, și ea, navetistă: „Bursa pentru copiii care provin din mediul rural s-a tăiat.  Foarte mulți copii se plângeau, unii nu știau cum o să mai ajungă la școală. Este o situație cruntă. Este foarte probabil ca foarte mulți elevi să nu mai poată să ajungă la școală. Abandon, da”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea recent că toți copiii din mediul rural vor primi burse sociale. Ioana Stamatin îl contrazice

 „A fost o propunere de primire a unor bani, 200 sau 300 de lei, însă acea sumă, în primul rând, nu acoperă nici jumătate din cheltuielile celor mai mulți copii pe transport. Iar în al doilea rând, noi nu ne dorim o sumă de ajutoare, noi dorim transportul gratuit care este reglementat prin lege”, ne-a spus Ioana Stamatin.

 Asociația Elevilor din Constanța susține demersurile Ioanei Stamatin și încurajează orice alt elev navetist, căruia i s-a tăiat această bursă, să depună o sesizare similară la Avocatul Poporului pentru ca Ordinul ministrului Educației să poată fi anulat în instanță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Elevii cer Ministerului Educației ca abonamentele de transport să fie date ca biletele de tren, nu cu decontarea unei sume fixe | AUDIO