Confidenţialitate

Eficiența vaccinului Johnson&Johnson crește odată cu administrarea unei doze rapel, potrivit datelor companiei

Eficiența vaccinului Johnson&Johnson crește odată cu administrarea unei doze rapel, arată datele publicate de compania producătoare.

Nivelurile de anticorpi au crescut de 4 până la 6 ori după a doua doză, făcută la aproape două luni de la prima.

Noile variante ale coronavirusului reduc eficiența vaccinului anti-COVID produs de Johnson&Johnson împotriva formelor grave ale bolii – menționează compania producătoare. Era singurul vaccin conceput pentru a fi administrat într-o singură doză.

Un studiu clinic la care au participat persoane de peste 18 ani din mai multe țări a arătat că, la 14 zile de la administrarea dozei rapel, eficiența vaccinului crește la 75 la sută în privința dezvoltării de simptome și la 100 la sută împotriva formelor grave ale bolii.

În Statele Unite, eficiența împotriva cazurilor simptomatice moderate și severe a crescut până la 94 la sută după rapel, față de doar 70 la sută, după prima doză.

Studiul a mai arătat că odată cu administrarea rapelului, nivelul de anticorpi crește de nouă ori, la o săptămână după injectare.

Compania Johnson&Johnson a transmis toate aceste date Agenției pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, care va analiza dacă va autoriza administrarea rapelului, după care datele vor fi trimise și altor autorități cu rol de reglementare în domeniul medical din întreaga lume.