Confidenţialitate

Efectele primelor zile de relaxare vor fi cunoscute de joi încolo, spune ministrul Tătaru | AUDIO

Ministrul Sănătății a declarat, luni seară, că efectele primelor 3 zile de relaxare a restricțiilor vor fi cunoscute după a doua jumătate a săptămânii.

“Începutul săptămânii se prezintă ca o perioadă de acalmie, dacă o luăm în raport cu cele trei zile. A fost şi vreau să o luăm ca o răbufnire, dar am observat şi o parte de bravare, ca să spun. Cred că după două luni, în care răbdarea a fost la limită, doream să simţim libertatea, dar mă repet, această libertate vreau să fie cu precauţie şi să fie cu acele măsuri pe care le tot repetăm de două luni de zile: purtarea unei măşti, pe care tocmai înainte o vedeam explicată şi de domnul prim-ministru, într-un context în care nici lumea politică nu respectă nişte reguli într-o lege care este atât de proaspătă, Legea 55, purtarea unei măşti rămâne o bază într-o încăpere, într-un mijloc de transport. Să nu uităm că, cu toată libertatea, avem o cale de transmitere aerogenă a acestui virus. Avem, într-o mai mică parte, e drept, şi o transmitere pe suprafeţe, dar calea aerogenă rămâne. Am avut două-trei zile în care lumea s-a bucurat de libertate sau a încercat să forţeze o libertate. Suntem, şi mă repet, pe o pantă descendentă a acestei curbe. Suntem pe o pantă descendentă, în care vrem să rămână descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri în terapie intensivă. Uitaţi-vă, avem prima dată sub 200 de cazuri în terapie intensivă, 193, 165 de cazuri noi”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

“Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte. Gândiţi-vă că o masă de oameni, fiecare venind din familia lui, din arealul lui, care îşi desfăşura sau nu o boală, poate transmite celor care s-au întâlnit acolo, iar cei de acolo se vor întoarce în familiile lor. Vom vedea naşterea unor microfocare. Eu sper să nu fie aşa şi sper ca, eu ştiu bucuria, pe care am avut-o să fi fost prudentă, deşi am văzut şi unele locuri în care a fost atât de prudentă, şi de joi încolo să avem o creştere a numărului de cazuri, dar mică”, a adăugat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul se declară preocupat de aglomerația din punctele de frontieră.

“O lipsă a unei distanţări, un grup destul de mare de oameni, care se îngrămădeau la intrarea în ţară, a creat şi condiţiile unei posibile transmiteri. Să nu uităm că aceşti concetăţeni de-ai noştri veneau din fostele zonei roşii, actualmente toate sunt la fel şi toată lumea intră în izolare, dar până la acea izolare, toţi cei veniţi din toate aceste foste zone roşii au fost acolo. Mă repet, la fel ca şi în ţară, sper ca efectele pe care o să le vedem în zilele următoare să nu fie aşa de mari (…) Toţi merg în autoizolare”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a comantat și cozile formate la mai multe instituții.

“Erau şi mulţi deodată şi era acea prioritate, pe care nu trebuia să o stabilim noi, o stabileşte bunul simţ, în care aceste persoane să aibă prioritate la aceste ghişee sau la orice, eu ştiu, agent economic la care merg. V-aş ruga, în acest moment, să avem totuşi acel respect şi acel spirit civic, în care cei care au peste 60-65 de ani…să aibă prioritate”, a insistat Nelu Tătaru.