Confidenţialitate

Efectele creșterii salariului minim: Grilele se vor schimba, spun patronatele. Și alți angajați vor cere majorări, cu riscuri mari pentru firme | AUDIO

Majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie va face ca într-o companie toată grila de salarizare să se schimbe. Și alți angajați care nu au salariul minim vor cere majorări,  a spus la Europa FM, Cristian Pârvan, președintele PIAROM, Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Acesta a atras atenția că patronii care nu-și permit aceste noi costuri riscă să-și închidă afacerile:

„Toată grila de salarizare se va deplasa în orice companie pentru că cel care a avut 3000 de lei, salariul minim fiind de 2.250, va spune: <<Bun, l-a ridicat pe ăla la 3.000, dă-mi și mie 450 ca să mă diferențiez față de cel cu salariul minim>> Așa că șocul în salarizare va fi important, cine nu-și permite va închide. Nu rezistă, nu găsește soluții la șocurile concomitente: energie, salarizare, transporturi și așa mai departe, pentru a le reduce la importanță în costuri și a rămâne cu o minimă profitabilitate va închide firma și va da afară oameni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Patronatele au agreat însă creșterea salariului minim deoarece își doresc să aibă angajați cât mai bine plătiți, spune președintele PIAROM.

Cristian Pârvan critică însă Guvernul, despre care spune că încearcă să obțină bani de la mediul de afaceri, în loc stimuleze crearea de locuri de muncă pentru angajați cu înaltă calificare:

„Toată lumea discută de salarizare, dar nu spune ce produce România. Faptul că România nu produce bunuri cu valoare adăugată este de fapt principala cauză pentru care noi nu putem ridica salariile. Nu avem o strategie economică sau de creștere industrială sau de reindustrializare a României. Noi nu stimulăm formarea și dezvoltarea agresivă de locuri de muncă cu competențe superioare. Statul, din păcate, este încă în condițiile în care doar caută să obțină resurse financiare suplimentare de la mediul de afaceri, singurul care produce și finanțează statul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Despre propunerea Consiliului Național al IMM-urilor ca statul să scutească de taxe încă 250 de lei pentru salariile majorate voluntar la un nivel de peste 3000 de lei brut, Cristian Pârvan a spus că această măsură ar ușura situația pentru anumite categorii de salariați, dar nu ar rezolva problema principală: aceea că România nu stimulează crearea de locuri de muncă pentru angajați cu studii și competențe superioare.

Guvernul a stabilit că, de la 1 ianuarie, salariul minim se va majora de la 2550 de lei la 3000 de lei brut, iar pentru 200 de lei din această majorare nu se vor percepe impozite și contribuții.

Salariul net va fi de peste 1850 de lei pentru un angajat cu salariul minim.

Foto: Shutterstock

Citește și: Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO