Confidenţialitate

EFdeN Sustainable City, primul prototip de oraș sustenabil al viitorului

EFdeN prezintă un proiect pilot, care are scopul de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața cetățenilor mai bună și mai responsabilă față de mediu.

EFdeN Sustainable City a fost inaugurat, vineri, în campusul de 4000 mp al Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din bd. Pache Protopopescu nr. 66, din București. Proiectul este realizat cu sprijinul ENGIE Romania, partener și susținător de durată al echipei EFdeN, iar evenimentul se desfășoară sub patronajul CNR-UNESCO.

Peste 50% dintre români locuiesc în cele 320 de municipii și orașe din România care, dincolo de provocările actuale, au potențialul de a deveni orașe sustenabile. La nivel global, în următorii 30 de ani, populația urbană va crește cu peste 2.5 miliarde de locuitori.

În următorul an, peste 40 de puncte de interes vor fi proiectate și executate în cele 8 zone tematice ale EFdeN Sustainable City:

1. Case Sustenabile: ce include cele 2 case solare, premiate național și internațional, care au reprezentat România la edițiile din 2014 și 2018 ale competiției mondiale Solar Decathlon;
2. Energie: un spațiu interactiv ce tratează atât consumul eficient de energie, cât și producția de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice, și până la pompe geotermale și stocare gravitațională.
3. Educație: spațiu de studiu și de experimente și ateliere de știință, tehnologie, inginerie și matematică;
4. Mobilitate: cu o stație multifuncțională pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcat mașini electrice, o stație smart-bus.
5. Agricultură Urbană: ce include o producție locală de legume în seră interioară și seră hidroponică exterioară;
6. Sănătate: zone de șah, basket, tenis, badminton, dar și de yoga
7. Resurse: spații informative și interactive de reducere, reutilizare și reciclare.
8. Artă: un spațiu expozițional, instalații senzoriale, sustainable fashion și o scenă pentru piese de teatru .

Cei interesați se pot înscrie să viziteze pe www.efden.org/oras cele peste 10 puncte de interes deja existente realizate de echipa EFdeN: Casele EFdeN 4C și Signature, Copaci Fotovoltaici, Stații Încărcat Mașini Electrice, Stație Biciclete și Trotinete, Eoliene Urbane, Zone Studiu, Sistem Hidroponic Agricultură Urbană, să joace șah, basket sau tenis de masă.

EFdeN este unul dintre cele mai importante ONG-uri din România din zona sustenabilității în mediul construit, câștigând peste 40 de premii naționale și internaționale pentru proiectare și construirea a 2 dintre cele mai sustenabile case din lume cu care a concurat la cea mai importantă competiție mondială Solar Decathlon în 2014, la Versailles și 2018, în Dubai.