Confidenţialitate

Medalia Verde: Asociația Bankwatch România a găsit soluția pentru ca Motru să devină un oraș 100% sustenabil din punct de vedere energetic | AUDIO

Orașul Motru ar putea deveni 100% sustenabil din perspectiva consumului de energie și s-ar putea incalzi, exclusiv, din surse regenerabile. Oricât de greu v-ar veni sa credeti, scenariul e viabil din punct de vedere tehnico economic, într-o perspectiva pe termen lung. Soluția, care ar veni la pachet cu siguranța alimentării energiei, dar și cu scăderea costurilor si a poluarii din zona, a fost analizata și pusă la dispoziția autorităților locale de Asociația Bankwatch România, care, alături de specialisti de la Institutul de Proiectare și Consultanta ISPE, a realizat un studiu cu 5 variante de producere a energiei electrice și termice, cu tehnologii diferite.

În prezent, 86% din totalul locuitorilor din Motru primesc apă caldă și căldură de la termocentrala pe lignit, pusă în funcțiune în anul 1970 si aflată în insolvență din 2006 pană la sfarsitul anului trecut. Pentru a putea continua furnizarea agentului termic, termocentrala a primit de la primaria Motru, ajutor de 32 de miliarde de lei, in ultimii 5 ani. Iar, locuitorii din Motru au primit mai puțin cu 47% căldura în case, din cauza pierderilor din rețea.

Ioana Ciută, Președinta Asociația Bankwatch România, a explicat la Misiunea Verde că una dintre variantele pentru producerea energiei electrice este folositea panourilor fotovoltaice. La capitolul încălzire se pot folosi pompe de căldură care să preia căldura Pământului de la cel puțin 100 de metri adâncime. Însă până la aceste soluții ingenioase e nevoie mai întâi să se reabiliteze termic blocurile de locuințe din orașul Motru și de asemenea să se repare conductele de distribuție a apei calde.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: