EDIȚIE SPECIALĂ: Modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției – VIDEO

După știrile la ora 14:00, Europa FM prezintă o Ediție Specială în care discutăm despre ultimele modificări propuse în domeniul justiției.

Moise Guran, Teodor Tiță, Cristian Tudor Popescu, Anca Grădinaru și Liviu Avram comentează în direct la Europa FM alături de voi. Puteți interveni în direct la 0372.069.599 sau comentând la acest articol de pe europafm.ro.

Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

„Propunerea MJ: Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției. Mi se pare cea mai dură propunere. Inspecția Judiciară era la MJ până în 2005, apoi a fost la CSM până în 2012, după care a devenit instituție independentă. Acum se dorește să se revină la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecția ministrului”, a reacționat Cristi Danileț, fost membru al CSM, într-o postare publică pe Facebook.

Propunerea a trezit reacții și în principalul partid de opoziție. „Guvernul își dă arama pe față. Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupție, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justiție, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va caută să numească procurori obedienți, care să răspundă la comenzi și care să nu mai îndrăznească să declanșeze anchete împotriva protejaților din clientela politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de lupta împotriva opozanților”, a scris Ludovic Orban, pe Facebook.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS