Confidenţialitate

Ministerul Justiției vrea să-l excludă definitiv pe președinte din numirea procurorilor șefi

Președintele României nu va mai avea nicio atribuție în numirea procurorilor șefi, propune Ministerul Justiției în proiectul de lege menit să modifice legile după care funcționează sistemul judiciar.

Ministrul Tudorel Toader a explicat că va propune Guvernului și Parlamentului ca doar președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, cea mai înaltă instanță de judecată din România, să fie numit de șeful statului.

Șefii DIICOT și DNA ar urma să fie numiți de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justiției.

Ministrul Tudorel Toader a explicat: “Sigur, se va spune: de ce președintele ICCJ e numit de președintele țării, dar nu și procurorii-șefi? Răspunsul derivă din statutul special al fiecăruia. Procurorii sunt subordonați ierarhic, judecătorii nu. Procurorii se bucură de stabilitate, judecătorii se bucură de inamovibilitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă modificare este majorarea mandatelor de conducere de la trei la patru ani pentru  șefii Parchetelor.

Ministrul Tudorel Toader spune că mandatele actualilor șefi nu vor fi afectate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă modificare extrem de importantă din Justiție vizează salarizarea magistraților.

Tudorel Toader propune ca un judecător să fie plătit în funcție de instanța la care prestează, indiferent de gradul profesional pe care l-a obținut.

El spune că nu de puține ori, judecătorii care au grad de curți de apel sunt plătiți potrivit acestui grad însă refuză să lucreze la aceste instanțe mari, optând pentru judecătorii unde volumul și complexitatea muncii sunt mai mici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.