Confidenţialitate

Ediție specială: Două propuneri de premier din partea PNL și un impas cât o alianță de guvernare | VIDEO

Invitații Ediției Speciale, moderată de Alice Iacobescu și Cătălin Striblea, sunt Cristian Seidler, vicepreşedinte USR și Cristian Tudor Popescu, editorialist.

Cu toții vor încerca să afle ce urmează în negocierile politice, după ce partidele de dreapta nu au reușit, nici până în acest moment, să ajungă la un consens cu privire la o posibilă coaliție de guvernare. Mai mult, liberalii au decis să meargă la negocierile cu USR Plus și UDMR cu două propuneri de prim-ministru: Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Cristian Seidler, vicepreședinte USR, spune că, indiferent de ce decizie vor lua liderii partidelor de dreapta, important va fi setul de măsuri pe care îl va adopta noul Executiv:

„E important pentru noi ce va face noul Guvern, înainte de nume. Un guvern nou, dacă nu va avea o agendă reformistă, (…) peste câteva luni, ani, discuțiile depre premier se vor pierde. (…) Văzând această nouă propunere, pe care eu o consider propunere intermediară, s-ar putea totuși să fie versiunea finală a PNL, dar asta o vor afla colegii mei din echipa de negociere.”

Vicepreședintele USR a explicat și de ce partidul său nu ar fi de acord cu nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, așa cum au decis liberalii, în ședința de partid de miercuri seara, care vor merge la negocieri cu două nominalizări pentru această funcție, Orban și Cîțu:

„Din punctul meu de vedere este acel protocol pe care noi l-am încheiat cu cei de la PNL pentru guvernul Orban 1 și pentru care ne este imposibil să găsim o realizare. Noi ne-am făcut partea, partea cealaltă a răma în suspans.”

În direct a intrat și gazetarul Cristian Tudor Popescu, pentru a spune că, în aceste momente, este dificil de analizat ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la PNL:

„Simplul fapt de a te apuca să analizezi mățăraia asta dezgustătoare, cum să analizezi așa ceva, că unui ins, care a fost premier un an de zile, practic nu prea îi pasă de ce scaun se agață, scaun să fie.”

Astfel, editorialistul este de părere că negocierea a ajuns să fie axată mai degrabă pe obținerea puterii și nu pe programul comun de guvernare:

„Nu se negociază nici măcar o anumită funcție acolo, se negociează ideea de putere, să fii pe ceva, pentru că ești șef de partid și șeful de partid, dacă nu mai are încă o funcție, nu e șef destul.”

Toate aceste mutări, Partidul Național Liberal nu va face altceva decât să piardă și mai multe voturi în viitor, a mai spus Cristian Tudor Popescu, la Europa FM:

„Acum, prin acest comportament, PNL continuă să piardă voturi. Și USR, dar în primul rând PNL. (…) Cu fiecare zi în care vedem iarmarocul ăsta dezgustător se reamintește de ce a ajuns AUR în Parlament cu câte locuri au ajuns.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: