Confidenţialitate

Ecranizarea romanului ”IT” de Stephen King, de vineri pe marile ecrane

Ecranizarea romanului din 1986 ”IT” de Stephen King va putea fi vizionată în premieră pe marile ecrane din România din 8 septembrie.

Filmul urmărește povestea a șapte tineri marginalizați din orășelul Derry (Maine), care își spun „Clubul Rataţilor”. Dintr-un motiv sau altul, fiecare dintre aceștia a fost exclus din colectivitate, însă toţi sunt ţinta bătăușilor din şcoală… și au văzut cum propriile temeri se materializează în forma unui prădător antic care își schimbă forma şi pe care l-au numit „IT”.

Încă de la început, orașul Derry a fost locul de vânătoare al entității, ieșind la suprafață din canal la fiecare 27 de ani pentru a se hrăni cu fricile prăzii: copiii locali. Deveniţi prieteni în urma unei veri terifiante, dar și palpitante, „Ratații” formează o legătură strânsă pentru a reuși să își depășească frica și să oprească ciclul de crime care a început într-o zi ploioasă, cu un băieţel care urmărea o barcă de hârtie în timp ce cădea într-un canal direct în mâinile Clovnului Pennywise.

În „IT” joacă Bill Skarsgård („Allegiant,” „Hemlock Grove”) în rolul lui Pennywise, personajul negativ din poveste. Tinerii actori din rolurile principale sunt: Jaeden Lieberher („Midnight Special”), Jeremy Ray Taylor („Alvin și veverițele: Marea aventură”), Sophia Lillis („37”), Finn Wolfhard (serialul „Stranger Things”), Wyatt Oleff („Gardienii Galaxiei”), Chosen Jacobs (viitorul film „Cops and Robbers”), Jack Dylan Grazer („Tales of Halloween”), Nicholas Hamilton („Captain Fantastic”) și Jackson Robert Scott, aflat la debut.

Publicat în 1986, romanul „IT” al lui Stephen King a devenit rapid un clasic. Povestea continuă să fie una dintre cele mai importante lucrări ale acestui maestru al horror-ului literar şi să inspire numeroase filme şi seriale de televiziune şi în prezent.

Titlul enigmatic și scurt se referă la personajul negativ din poveste, o creatură din antichitate care își ia forma celor mai adânci frici ale victimelor și care se trezește din hibernare la fiecare 27 de ani pentru a se hrăni cu cei mai vulnerabili membri ai orașului Derry din Maine: copiii.

De data aceasta, totuși, șapte tineri marginalizați, care își spun “Clubul Rataților” se vor alătura pentru a înfrunta misterioasa creatură pe care o denumesc simplu, It. Dar It are un nume care a devenit emblematic în analele filmelor horror: Pennywise – Clovnul Dansator.

În spatele ecranizării se află regizorul Andy Muschietti. “Fiind o persoană care iubește să creeze filme de groază, mereu am fost fascinat de frică și probabil că atunci când ești copil ești cel mai înfricoșat atunci când te uiți la primul film horror. Este un sentiment pe care nu o să-l mai ai niciodată, așa că pentru mine a fost o misiune himerică să aduc readuc acea senzație. Acest lucru mă ajută să creez pentru că eu cred că poți speria alți oameni cu ceea ce te sperie pe tine însuți”, povestește regizorul.

Andy Muschietti spune că “în anii `50, copiilor le era frică de lucruri total diferite, precum monștrii consacrați din filmele pe care le vedeau atunci, iar acestea sunt unele dintre formele pe care Pennywise le ia în povestea originală. “Reimaginarea” fricii din acest film are mai multe straturi și este profundă și chiar fanii cărții ar putea fi surprinși de locul către care se îndreaptă acest film.”

Autorul Stephen King consideră că “producătorii filmului s-au îndreptat către altă direcție decât romanul, dar cel mai important lucru este că au păstrat ideea esențială că Pennywise îi afectează pe copii prin găsirea lucrului de care le este cel mai frică și transformându-se în acel lucru. Andy a înțeles asta; a înțeles asta pe deplin, și cred că ne-a făcut să fim mândri.”