Confidenţialitate

Reacții la demisia lui Sorin Cîmpeanu. Orban: „Din proprie inițiativă, zice el, din inițiativa altcuiva, zic eu”. Drulă: „Așteptăm și demisia lui Ciucă”

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia joi seara – 29 septembrie 2022 – din funcția de ministru al Educației. „Un plagiator mai puțin în guvern”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook, în timp ce jurnalista de investigații Emilia Șercan a spus că „Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia în contextul scandalului plagiatului. Luni, 26 septembrie 2022, jurnalista de investigații Emilia Șercan a publicat o investigație prin care arăta că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, plagia în anul 2006 un curs universitar publicat inițial în anul 2000.

Emilia Șercan la „Academia Europa FM”„Nu este singura situație. Nu pot detalia acum, dar voi detalia când voi scrie”

Emilia Șercan anunța în emisiunea „Academia Europa FM”, moderată de Marcel Bartic, și alte investigații referitoare la „similitudini neacceptate în opera domnului Cîmpeanu”.

La scurt timp, Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia într-un mesaj pe pagina lui de Facebook

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Reacția Emiliei Șercan

„Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Reacția lui Ludovic Orban

„Mă îndoiesc că Sorin Câmpeanu s-a speriat de moțiunea depusă de noi cu cei de la USR. Dar, și-a dat demisia. Din proprie inițiativă, zice el. Din inițiativa altcuiva, zic eu. A celui care l-a impus. Este o victorie a părții <<nealiniate>> din media și din societate. Ceea ce ar trebui să dea încredere celor care pare că și-au pierdut speranța că se poate face o asanare morală a vieții publice”, a scris Ludovic Orban.

Reacția lui Cătălin Drulă

„Un plagiator mai puțin în guvern. N-a mai prins moțiunea USR de marți. Așteptăm și demisia celuilalt: Ciucă”, a scris Cătălin Drulă.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Citește și: Sorin Cîmpeanu demisionează de la șefia Ministerului Educației