Durerile de spate mecanice și de tip inflamator

În România, aproximativ 1 din 5 adulţi suferă de dureri de spate cu o durată de cel puţin 3 luni. Majoritatea persoanelor care suferă de acest tip de afecțiuni confundă durerile de spate inflamatorii cu cele mecanice, iar singurii care pot pune un diagnostic corect sunt medicii.

Chiar dacă par similare, durerile de spate mecanice și cele inflamatorii au cauze diferite și necesită un tratament diferit.

Durerile de spate mecanice sunt cele mai comune dureri de spate. Acestea pot fi cauzate de ridicarea unor greutăţi prea mari, de traumatisme sportive sau un efort prelungit. Cei care suferă de durerile de spate mecanice le descriu drept „zvâcnitoare” și „chinuitoare” și constată că mișcarea înrăutățește durerea, iar repausul o ameliorează.

Pentru că sunt asemănătoare ca simptome, multă lume confundă durerile de spate de tip inflamator cu cele mecanice, iar oamenii cred că au de-a face cu o durere de spate trecătoare, de aceea întârzie prezența la medic.

Însă durerile de spate inflamatorii au anumite caracterisitici care le diferenţiază de alte tipuri de dureri, în special de durerile de spate mecanice. Durerile de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, au un debut progresiv, simptomele se ameliorează odată cu practicarea exerciţiilor fizice, însă durerea nu se atenuează la repaus. În timpul nopţii, durerea provoacă tulburări de somn, în special, în a doua parte a nopţii, iar dimineața este însoțită de rigiditate la nivelul coloanei, care durează mai mult de 30 de minute.

Dacă suferi de dureri de spate care durează de cel puțin 3 luni, completează testul rapid de autoevaluare de pe www.durereadespate.ro/autoevaluare/ pentru a afla dacă este vorba despre dureri de spate de tip inflamator.

Este foarte important ca tipul de durere să fie diagnosticat corect și să fie tratat corespunzător. Nu te obișnui cu durerea crezând că o să dispară singură până la urmă. Mulți oameni amână stabilirea unui diagnostic corect.

Cu cât durerea de spate este lăsată netratată, cu atât pot apărea leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităților tale zilnice.

În cazul durerii de spate de tip inflamator, poate dura chiar și 10 ani până când este diagnosticată corect și depistată cauza ei, ceea ce categoric duce la agravarea bolii.

De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă. Este foarte important să discuți cu medicul și să afli dacă durerile tale sunt inflamatorii pentru că doar așa ele pot fi tratate corect.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.