Confidenţialitate

După un transplant de plămâni, un pacient urcă pe Kilimanjaro alături de medicul său

Recuperarea după o operație delicată poate fi mai simplă dacă există o motivație puternică, după cum este convins doctorul Andrei Lesan, asistent universitar la catedra de Pneumologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic de pneumologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca.

Medicul vrea să cucerească cel mai înalt vârf din Kilimanjaro (5.895 m) alături de pacientul său, Dan Pascal, care a suferit în anul 2012 un transplant pulmonar, dar și de alți nouă pacienți care au avut parte de o recuperare bună după o intervenție chirurgicală similară.

Grupul va ajunge pe 9 iunie în Tanzania, pentru ca o zi mai târziu să înceapă ascensiunea. Durata estimată, până să atingă vârful Kilimanjaro, este de opt zile, însă totul depinde de cum reușește să se adapteze grupul la condițiile unei escaladări deloc simple.

“Ideea de bază este să demonstrăm că un pacient cu transplant pulmonar poate avea o viață normală, asta însemnând că poate să urce până la o altitudine atât de mare. Vom face testări ale gazelor sanguine, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical implicat în proiect.

Se vor face ecografii toracice pentru evidențierea unui edem pulmonar, teste de somn pentru pacienți, personalul medical și locuitorii care ne însoțesc, pentru a vedea calitatea somnului pentru fiecare dintre aceștia”, precizează medicul Andrei Lesan, pe blogul companiei Indfloor, cea care susține proiectul.

În expediție va porni o echipă formată din aproximativ 25 de persoane cu pregătire medicală, care va monitoriza atent starea de sănătate a pacienților.

Kilimanjaro este la 340 km sud de Ecuator, la granița dintre Tanzania și Kenya, fiind situat în nord-vest pe teritoriul Tanzaniei. Botezat „Acoperișul Africii”, acesta reproduce pe înălțime toate zonele climato-vegetale ale Pământului. Deși se află situat lângă Ecuator, vârful său este acoperit de ghețari, motiv pentru care localnicii l-au denumit ”Casa omătului”.

În anul 1987, Kilimanjaro a fost declarat monument al naturii sub protecția UNESCO. Primul român care a urcat pe vârful Uhuru, cel mai înalt din masivul Kilimanjaro (5.895 m), a fost alpinistul David Neacşu, în 1994, când a realizat şi recordul mondial de viteză în ascensiune.