Confidenţialitate

După scandalul de la MȚR, filmul “Soldaţii. Poveste din Ferentari”, proiectat cu jandarmii la poartă

Autoritățile au fost alertate cu privire la un protest anunțat pentru această seară la Muzeul Naţional al Ţăranului Român unde are loc proiecţia filmului “Soldaţii. Poveste din Ferentari”.

Informarea jandarmilor a fost făcută chiar de muzeu în condițiile în care pe rețelele de socializare a fost anunțat un protest la ora 18.00.

Forțele de ordine țin legătura cu organizatorii și se vor deplasa la fața locului dacă va fi necesar.

Autoritățile au fost alertate și după incidentele de la sfârșitul săptămânii trecute când mai multe persoane au întrerupt proiecţia filmului “120 BPM/bătăi pe minut“, cântând cântece religioase şi prezentând icoane, un incident de care Patriarhia Română s-a delimitat.

Filmul programat pentru azi ”Soldaţii. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele.

Acolo îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie.

Muzeul Țăranului Român a transmis însă de ieri un comunicat în care a precizat că nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege.

De asemenea, Muzeul Naţional al Ţăranului Român “consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească”.