Confidenţialitate

Duminica Floriilor

Astăzi este Duminica Floriilor, sau a Patimilor – ultima duminică dinaintea Paștelui.

Floriile nu au o dată exactă, dar sunt comemorate întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Ziua de azi mai este  denumită și Duminica Patimilor.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare“, după cele 40 de zile de post.

Tot astăzi își serbează onomastica cei care poartă nume de flori. Cele mai cunoscute nume de fete sunt: Viorica, Florentina, Florica, Crina, Narcisa, Iris, Brândusa. Sunt și băieți care poartă nume de flori: Trandafir , Bujor, Floricel, şi Crin.

Tradiții de Florii

Poate cea mai cunoscută superstiție este aceea că: în noaptea de Florii, fetele care își pun busuioc sub pernă îşi visează ursitul.

Apoi, se spune că aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte. În acest an, extrem de călduroasă. Salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor.

Credincioşii merg la slujbă cu ramurile şi după ce sunt sfinţite le pun la icoane, geamuri, și uși. De Florii, credincioșii care țin post au voie să mănânce pește.