Duminică este echinocțiul de toamnă

Duminică este echinocţiul de toamnă, adică începe oficial toamna astronomică.

Google marchează echinocțiul printr-un Doodle special, care anunţă momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Anul acesta se întâmplă la ora 04:54.

Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 21 decembrie.

Cuvântul echinocțiu vine din latină, æquinoctium care este format prin compunere, cuvântul æquus: „egal” care înseamnă egal și  noctis: „noapte”.

Dacă ne uităm la legende, aflăm că zeița Persephona, fiica Demetrei, a fost răpită de către zeul Hades, stăpânul Infernului. Demetra își caută fiica și o găsește cu ajutorul zeiței întunecate Hekate și al zeului soarelui, Helios. Decizia divină este ca Persephona să stea alături de mama sa o jumătate de an, iar cealaltă să fie lângă soțul său Hades. Ziua echinoxului de toamnă este cea în care Persephona se întoarce lângă Hades, iar noaptea este mai mare.

Când se schimbă ora

În  curând vom trece la ora de iarnă. în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 27 spre 28 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00. Astfel vom dormi cu o oră în plus.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS