Duminică, a doua zi a simulării seismului: tabără de sinistrați pe Arena Națională

Este a doua zi în care autoritățile continuă să testeze viteza de reacție în cazul efectelor dezastruoase ale unui cutremur de 7,5 grade care ar lovi Capitala.

Potrivit Comandamentului pentru situații de urgență, până duminică, ora 11, situația rezultată în urma presupusului seism de 7,5 pe Richter, potrivit scenariului, este următoarea: 2098 persoane decedate, 3912 răniți, 7250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate și 130.000 de persoane afectate.

De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentați cu energie electrică și  25.000 de persoane nu au acces la rețeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900. Vorbim despre situația în Capitală.

Potrivit scenariului, morga mobilă şi-a continuat deplasarea în mai multe zone din București, de unde au fost preluate persoanele decedate pentru transport la IML.

Ajutor extern a sosit în țară: duminică se activează oficial componenta europeană a exercițiului

În cadrul exercițiului SEISM 2018, pe timpul nopții au sosit în Centrul 70 Geniu Aviație Pantelimon peste 150 de medici şi asistenţi medicali din Israel cu un spital mobil tip III, unde vor fi asigurate inclusiv intervenții chirurgicale complexe.

De asemenea, în urma apelului internațional pe care România l-a lansat ca urmare a presupusului cutremur din data de 13 octombrie, au ajuns în ţară și 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia şi trei camioane din Austria.

Au ajuns și echipa de căutare- salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţă din Republica Moldova.

Duminică după-amiază, un avion civil pus la dispoziţie de Institutul National de Cercetare Aerospatiala  va aduce de la Timişoara 4 medici şi asistenţi medicali pentru suplimentare.

Tabere de sinistrați în Ilfov și pe Arena Națională

Totodată, încă din timpul nopții a început instalarea taberelor de sinistrați la Voluntari și Afumați, din județul Ilfov. Acestea pot deveni funcţionale în următoarele la ora 13.

În București, pe Arena Națională, începând cu ora 19.00, se va organiza o altă tabără de sinistrați cu o capacitate de 600 de persoane, iar  în interiorul stadionului pot fi adăpostite  alte 20.000 de persoane.

La acest moment, echipaje operative desfășoară misiuni de căutare-salvare și evacuare medicală, conform scenariului, în mai multe site-uri active.

De asemenea, în zona spitalului Floreasca au fost amplasate puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacității de primire a victimelor, având în vedere că, potrivit scenariului, la UPU Floreasca s-a prezentat într-un interval scurt de timp un număr mare de victime.

Duminică, în cursul după-amiezii, este așteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides.

În sprijinul echipelor medicale mobile ce acționează pentru salvarea răniților rezultați  în urma seismului major, s-a alăturat și o echipă formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel.

Aceștia au aterizat noaptea trecută pe Baza 90 Otopeni și începând din această seară vor acționa în incinta spitalului mobil de tip 3 israelian, dislocat și el în acest exercițiu.

Spitalul israelian este dotat la cele mai inalte standarde și asigura ingrijire specializata a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervențiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstructie etc ) si asigurarea spatiilor de terapie intensiva.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a efectuat, în cursul nopții, o misiune de evacuare, pe ruta București – Cluj, pentru transferul a 12 răniți.

Dintre cei 12 răniți, 7 au fost intubați, iar 3 dintre aceștia prezentau arsuri.

Pacienții au fost asistați pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, formată din medici, asistenți și paramedici militari și transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

Autoritățile subliniază că populația NU trebuie să intre în panică pentru că este vorba doar despre o simulare și nu există informații potrivit cărora ar urma un dezastru de amploare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS