Confidenţialitate

Dreptul la banking: Cum folosim un card de credit în mod inteligent?

Cardul de credit este unul dintre cele mai puternice instrumente bancare într-o economie modernă – și, la fel ca orice instrument, dacă e folosit corect, aduce beneficii, iar dacă nu, poate genera costuri cu dobânzi mai mari ca la un credit de consum. Despre avantajele și condiționările impuse de folosirea cardurilor de credit vorbim azi – și, dacă aveți întrebări suplimentare la finalul rubricii, lăsați un comentariu pe pagina de Facebook Dreptul la banking și încercăm să găsim împreună răspunsurile.

Înainte de orice, trebuie să înțelegem că un card de credit e diferit de un card de debit – acestea din urmă fiind mult mai des întâlnite în țara noastră.

În esență, în timp ce un card de debit îți permite să cheltuiești doar banii pe care-i ai în momentul acela, dacă nu ai apelat deja la un descoperit de cont asociat cardului de debit, un card de credit îți oferă posibilitatea să cheltuiești și banii pe care nu-i ai în momentul respectiv.

Practic, prin intermediul cardului de credit poți accesa instantaneu un împrumut deschis la banca ta, cu o valoare prestabilită, aprobată anterior.

Ca atare, dacă ai nevoie să faci o cheltuială urgentă, de pildă, și nu ai rezervele financiare necesare chiar atunci, un card de credit îți poate oferi soluția.

Mai sunt și alte avantaje: unele carduri de credit oferă posibilitatea cumpărăturilor în rate fără dobândă. Astfel, poți achiziționa obiecte sau servicii la un cost lunar suportabil. Adesea, băncile însoțesc cardurile de credit de diverse alte bonusuri, cum ar fi asigurări în condiții speciale, reduceri la anumiți comercianți, oferte personalizate etc.

Sunt numeroase situații în care comercianții solicită clienților să le prezinte un card de credit la achiziționarea unui serviciu – închirierea unei mașini este un exemplu tipic, și la fel procedează și unele hoteluri, care cer garanții la rezervarea camerei.

Însă toate avantajele cardului de credit depind în mod crucial de disciplina strictă a utilizatorului.

Banii cheltuiți de pe un card de credit beneficiază întotdeauna de o perioadă de grație, un număr de zile în care sumele respective nu sunt purtătoare de dobândă, cu excepția retragerilor de numerar de la ATM.

Dacă aceste sume sunt returnate integral băncii în termenul respectiv, atunci nu ai nimic de plată în plus. Depășirea acestui termen atrage însă dobânzi mai mari decât în cazul altor instrumente bancare uzuale, așa că poți ajunge să plătești mai mult decât ce ai împrumutat cu cardul de credit.

Spre deosebire de cardurile de debit, cardurile de credit nu sunt aproape niciodată avantajos de folosit pentru retragerea de bani de la bancomat, pentru că astfel vor trebui plătite dobânzi și comisioane.

Una peste alta, cu toții avem întrebări când vine vorba de banii noștri. Care sunt ale dvs? Spuneți-ne pe pagina de Facebook Dreptul la banking și încercăm să le rezolvăm împreună la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.