Confidenţialitate

Drama “Servants”, cu Vlad Ivanov, va rula din 26 februarie în cinematografe

Filmul „Servants” (Servitorii), în regia lui Ivan Ostrochovský, cu Vlad Ivanov într-un rol central, va avea premiera în cinematografele din România pe 26 februarie, distribuit de Transilvania Film.

Coprodus în România de Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu, „Servants” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în competiția Encounters, primind ulterior premii la festivalurile de la Valladolid, Odesa,Ghent și Saint-Jean-de-Luz.

„Un noir impresionant”, un film de epocă alb-negru cu aer de distopie, potrivit Variety, „Servants” aduce în atenție un subiect controversat în Europa de Est, inclusiv în România: colaborarea preoților cu regimul totalitar.

„Servants” spune povestea lui Michal (Samuel Polakovič) și Juraj (Samuel Skyva), care în 1980 erau elevi la un seminar teologic, în Cehoslovacia comunistă. Temându-se ca școala lor să nu fie închisă, profesorii își modelează elevii în așa fel încât să fie pe placul Partidului Comunist. Fiecare seminarist trebuie să decidă ce cale alege: cea ușoară, a colaborării cu regimul, sau cea în care devine el ținta regimului.

„Zona asta nu-mi era deloc necunoscută, din punct de vedere istoric. Și noi am trăit în comunism, la fel ca și Cehoslovacia. Știm foarte bine că înalți prelați au fost informatori ai Securității”, declara Vlad Ivanov la TIFF, unde „Servants” a avut premiera națională. Interpretând rolul doctorului Ivan, ofițer al poliției politice, cel însărcinat să-i urmărească, să-i convertească și, în final, să-i înlăture pe cei care refuză să colaboreze, actorul a învățat limba slovacă pentru film, după roluri în maghiară, spaniolă, germană sau ucraineană, consolidându-și astfel cariera internațională și reputația de actor talentat și versatil.