Confidenţialitate

Dragomir Hurmuzescu, părintele radioului românesc

La Europa FM, îl cunoaștem pe fizicianul Dragomir Hurmuzescu. Dacă ne auziți în acest moment pe frecvențele Europa FM, într-o bună măsură, i se datorează și lui. Nu de alta, dar Dragomir Hurmuzescu este părintele radioului românesc și inventatorul mai multor aparate care au folosite de mari oameni de știință. Printre ei, și câștigători ai premiului Nobel.

Pe 1 noiembrie 1928, românii care aveau la momentul respectiv aparate radio au putut auzi cuvintele: „Alo, alo, aici Radio București”. Era, practic, momentul nașterii radioului în România și imediat după aceste cuvinte, a urmat un discurs ținut de Dragomir Hurmuzescu, pe atunci, președintele Societății de Difuziune Radiotelefonică.

“Radiofonia este de o mare importanță socială, căci se poate adresa unei lumi întregi.”, spunea pe atunci Dragomir Hurmuzescu, și ce e drept, deceniile care au urmat au dovedit că nu se înselase.

Dragomir Hurmuzescu s-a născut în 1865, în București. Provenea dintr-o familie modestă , cu mai mulți copii, în care tatăl lucra într-un oficiu poștal. În vremea liceului, tânărul Hurmuzescu a rămas orfan de tată și pentru a-și ajuta familia, a început să dea meditații la franceză.

S-a înscris la facultatea de Științe din București și mulțumită notelor mari și a excelentei cunoașteri a limbii franceze, a avut șansa să își termine studiile la prestigioasa Universitate Sorbona. Tot la Paris, a fost luat sub aripa unor mari oameni de știință ai timpului, iar în laboratoarele acestora a descoperit dielectrina, un material izolant performant pentru perioada respectivă.

Apoi, a construit un electroscop care i-a și purtat numele, și care a fost folosit de Pierre și Marie Curie în experimentele lor asupra radiului. Același aparat a fost folosit și Henri Becquerel, ale cărui experimente vizau tot radioactivitatea. Și da, toți savanții enumerați au câștigat premiul Nobel pentru fizică, folosind în cercetările lor și electroscopul Hurmuzescu.

Întors în țară, a colaborat cu marii chirurgi ai vremii și mulțumită lui Dragomir Hurmuzescu, în România anului 1896, se făceau primele radiografii. A mai fost și profesor la universitățile din Iași și București.

A construit și primele stații de radiodifuziune din țară și oarecum firesc, în 1928, Dragomir Hurmuzescu a devenit primul președinte al radioului public din România.