Confidenţialitate

Dragnea și Tăriceanu cer retragerea proiectului privind statutul juridic al Casei Regale a României

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, retrag din circuitul legislativ proiectul pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

În solicitarea înaintată Biroului permanent al Senatului se menționează că „În temeiul art 97 alin (1) din Regulamentul Senatului, solicităm retragerea propunerii legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României în calitate de iniţiatori”.

Astfel, retrăgând propunerea făcută chiar de ei, președinții celor două Camere ale Parlamentului s-au răzgândit.

Inițiativa legislativă privind statutul Casei Regale în România a fost depusă la două zile după moartea Regelui Mihai I,chiar de preşedinții celor două Camere ale Parlamentului.

Deocamdată nu se știe motivul pentru care s-au răzgândit acum.

Printre prevederile controversate, moștenitorii Coroanei ar urma să primească o indemnizație lunară echivalentă cu cea a unui fost șef de stat.

Fiind initiatorii proiectului privind statutul Casei Regale în România, cei doi președinți de Camere pot să și retragă proiectul din dezbatere, ceea ce au și făcut.

Fără nici o expicație, însă.

Prin acest document, Şeful Casei Regale a României ar beneficia de o îndemnizaţie lunară, stabilită la nivelul indemnizaţiei unui fost şef de stat.

Tot prin statut se consemnează că reședința Casei Regale a României – Palatul Elisabeta, care se află în domeniul public al statului – va putea folosit gratuit timp de 99 de ani de către Casa Regală.

În plus, bugetul de stat ar finanța cheltuielile de funcţionare curentă ale Casei Regale a României.

Premierul anetrior, Mihai Tudose nu era de acord cu acest proiect și a dat aviz negativ. Președintele Senatului își apăra proiectul:

Propunerea legislativă prevedea – printre altele – recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică.

În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.