Confidenţialitate

Dr. Pistol: În toamnă, o să fie o perioadă destul de dificilă pentru lumea medicală

Șefă a Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol se declară preocupată creşterea numărului de cazuri.

„Asimptomaticul este un pacient (…) Din punct de vedere epidemiologic, trebuie să luăm niste măsuri (…) Noi am fost într-o situaţie fericită, cu un număr foarte mic de cazuri. Capacitatea de spitalizare nu a fost depăşită (…) La început toată lumea a fost speriată. Vă mai aduc aminte că, de nenumărate ori, Italia a început cu foarte mulţi morţi pentru că au locuit în grup în casă (…) Deciziile nu le luăm noi, noi dăm doar recomandări“, a declarat medicul pentru Mediafax.

În opinia sa, fiecare dintre noi este responsabil nu doar de propria sănătate, ci şi pentru a celor din jurul nostru.

„Nu poţi asuma sănătatea altuia. Dacă dumneavoastră v-aţi asumat asta, eu nu vreau nici să îl iau şi nici sa îl dau. Nu toată lumea îşi asumă. Cine îşi asumă? Să dam un exemplu: cei doi care se sărută. Atât. Nu îşi asumă numai pe barba lor, ci pe întreaga societate care cotizează la sănătate. Dumneavoastră chiar dacă vă asumaţi, puteţi să împrăştiaţi virusul şi altor oameni. Nu am pretenţii de la cei tineri. Mesajul care trebuie transmis este: « Haideţi să ne fie bine la toţi » “, a precizat doctorul, potrivit căruia românii nu mai respectă regulile minime de siguranţă.

Adriana Pistol a invocat faptul că, în mijloacele de transport în comun, pasagerii nu mai poartă masca de protecţie.

„Există o temere să nu explodeze numărul de cazuri. În autobuz este aglomeraţie, spre exemplu. Nu se respectă în autobuz. Unii oameni nu îşi pun masca în mijloacele de transport în comun. Nu trebuie să cădem nici într-o extremă, dar nici în alta (…) Am avut focare din cauza muncitorilor înghesuiţi în autobuze (…) Un exempu bun este la Uzina de la Mioveni. Excepţional! Acolo se lucrează şi nu au apărut probleme“, spune medicul.

Adriana Pistol s-a ferit să se pronunțe în ceea ce priveşte un al doilea val epudemiologic. Cu toate acestea, a subliniat că sezonul rece va fi unul al provocărilor pentru medici, din cauza virozelor respiratorii, care au acelaşi simptome ca si coronavirusul.

„Eu de obicei nu mă hazardez şi nu imi plac chestiile astea cu valurile. Avem astfel de valuri în epidemiologie (…) În Spania, a fost o explozie. Acolo se poate numi un al doilea val. Toată lumea medicală vorbeşte şi se aşteaptă ca în toamnă, odata cu vremea rece, când toate virozele respiratorii devin mai active, să existe o explozie mai mare decât a fost acum. E firesc să te gândeşti că s-ar putea să ai din nou explozie şi să pregateşti sistemul de sănăntate (…) Din toamnă, va fi evident un lucru. Va trebui să testăm concomitent şi pentru gripă şi pentru coronavirus. O să fie o perioadă destul de dificilă pentru lumea medicală“, a spus Adriana Pistol.