Dr. Mahler: Simptomatologia COVID-19 se poate instala brusc, în câteva minute | AUDIO

După trecerea României din stare de urgență în stare de alertă, purtarea măștilor de protecție facială a devenit obligatorie în spațiile închise, precum magazine sau mijloace de transport în comun.

Unele persoane invocă tot felul de pretexte pentru a evita să își acopere nasul și gura.

Medicul Beatrice Mahler, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, a explicat – în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM – de ce, spre deosebire de acum două luni, când restrictiile erau mai aspre – masca trebuie sa fie purtată de toată lumea.

“În starea de urgență, recomandarea era să stăm în case. Eram izolați! Pe când acum, suntem liberi să ieșim pe stradă, tocmai de aceea riscul de a contacta infecția este mai mare. De aceea, pentru că în spațiile închise concentrația de virus poate să crească atunci când o persoană bolnavă tușește, riscul de contagiune crește, deci trebuie să ne protejăm. La fiecare minut de vorbire, o persoană care este infectată poate elimina până la o mie de particule infectante, care rămân suspendate în aer aproximativ 8 minute.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unul dintre cei care au încălcat legea și și-au găsit scuze în a nu purta masca în sala de ședinte a legislativului este chiar al treilea om în stat. Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu, a susținut că are o deviaţie de sept, iar masca l-ar împiedica să respire.

Beatrice Mahler contrazice această teorie.

“Nu cred că vreun medic i-ar spune vreodată unui pacient cu deviație de sept că nu are indicație de a purta mască. Persoanele care au deviație de sept și au obstrucție nazală importantă vor respira pe gură. Dispare primul filtru al aerului pe care îl inhalează, care este la nivelul nasului, iar aerul pătrunde în căile respiratorii încărcat cu toate particulele care nu ar trebui să ajungă în plămâni. Prin urmare, cu atât mai mult, persoanele care au modificări de structură la nivelul căilor aeriene superioare au indicație să poarte masca de protecție (…) îi protejează. Și, până la urmă, ele trebuie să înțeleagă că orice stare de boală pe care ar avea-o iar pune în pericol pe cei de lângă. Responsabilitatea trebuie să fie dublă, nu doar față de persoana noastră și de sănătatea noastră, ci față de sănătatea celor din jurul nostru”, a explicat medicul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât despre cei care contestă măsurarea temperaturii corpului la intrarea în diverse instituții sau magazine, Beatrice Mahler spune că procedura este una spre binele acestor persoane.

“Din punctul meu de vedere este o măsură foarte bună, chiar dacă pentru foarte mulți nu are explicație, dar pot fi persoane simptomatice. Simptomatologia se poate instala brusc, în câteva minute (…) Cu siguranță, aparatura care se folosește trebuie să fie certificată și avizată. Nu trebuie să fie neapărat medic sau asistent [cel care execută procedură – n.red], dar trebuie să existe o procedurare a acestei manevre și, dacă temperatura este înaltă dintr-o altă cauză, repetarea se poate face la foarte scurt timp”, a explicat

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS