Confidenţialitate

Dr. Alina Turcu, Oncolog: “Depistat precoce, cancerul de prostată poate fi tratat eficient” | VIDEO

Cancerul de prostată, o cauză importantă de mortalitate la bărbat, se dezvoltă lent și de obicei asimptomatic, la nivelul zonei periferice a prostatei.
În România, se înregistrează anual peste 6000 de cazuri noi și aproximativ 2500 de decese generate de cancerul de prostată. În ciuda cifrelor alarmante, despre cancerul de prostată nu se discută deschis în România, iar mulți bărbați evită un consult medical, ajungând să depisteze problemele abia atunci când ele devin mult mai greu de ținut sub control sau de tratat.

„Fă mai mult pentru tine. Verifică-ți prostata!” este o campanie de informare și educare cu privire la impactul cancerului de prostată asupra pacienţilor și familiilor lor, inițiată de Astellas Pharma România.

Factorii de risc includ: vârsta avansată, istoricul familial de cancer, obezitatea, fumatul, expunerea la agenți toxici, episoadele recurente de prostatită.

În cazul celor care au persoane diagnosticate cu cancer de prostată în familie, se recomandă ca screening-ul să se efectueze începând cu vârsta de 45 de ani.
Comparativ cu alte afecțiuni oncologice, cancerul de prostată evoluează de obicei lent, în ani de zile. În stadiile inițiale, cancerul de prostată nu are simptome, de aceea, este foarte important screening-ul care este recomandat să se facă începând cu vârsta de 50 de ani.

În mod normal, cancerul de prostată nu prezintă simptome decât atunci când tumora crește și pune presiune asupra uretrei. Acest lucru generează probleme legate de urinare, iar simptomele pot include: nevoia de a urina foarte des și, mai ales, noaptea; jet urinar slab; durere și arsură în timpul urinării sau al ejaculării; sânge în urină sau în spermă.

Aceste simptome nu trebuie ignorate, însă nici nu înseamnă cu certitudine un diagnostic de cancer de prostată. De aceea investigațiile periodice sunt extrem de importante, mai ales după vârsta de 50 de ani sau chiar mai devreme, în cazul celor cu cazuri de cancer de prostată în familie.

Principalele teste de screening folosite pentru depistarea precoce a cancerului de prostată sunt testarea cantitativă a antigenului specific de prostată (PSA) din sânge și examinarea clinică a prostatei prin tușeu rectal.
Fiecare bărbat trebuie să fie informat asupra riscului de cancer la prostată, pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la sănătatea sa.

Consultul urologic periodic și testele de screening pot contribui la depistarea cancerului de prostată în stadii incipiente. Diagnosticat precoce, cancerul de prostată poate fi tratat în mod eficient.

Cancerul de prostată poate fi adesea descoperit înainte de apariția simptomelor prin efectuarea unor teste de screening, cum ar fi testarea cantității de antigen specific al prostatei (PSA) din sânge sau examinarea clinică a prostatei prin tușeu rectal.

Alegerea tratamentului adecvat depinde de mai mulți factori printre care stadiul bolii, potențialele afecțiuni asociate, vârsta pacientului, eventualele opțiuni terapeutice anterioare și preferințele pacientului. Eventuala inițiere a tratamentului trebuie să ia în calcul atât potențialele beneficii ale terapiei cât şi modul în care aceasta poate menține calitatea vieții pacientului.

La Europa FM, am stat de vorbă cu Dr Alina Cristina Turcu, medic specialist în oncologie, pentru a înțelege ce este cancerul de prostată, care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la doctor și ce presupune tratamentul>