Confidenţialitate

Două avioane prezidențiale, folosite de Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu, scoase la licitație | AUDIO

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație, cu preț de pornire de 25.000 de euro. În august 1982 era prezentat public primul și singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC  One-Eleven, iar primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiași an pe aeroportul Băneasa.

Zborul inaugural cu pasageri a avut loc în ianuarie 1983, pe ruta București-Timișoara, iar prima cursă externă a acestui aparat a fost efectuată în martie același an pe ruta București-Londra. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țara noastră la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

Alături de modelul “Super One-Eleven” ce a aparținut lui Nicolae Ceaușescu este scos la licitație și avionul prezidențial “Negrești”, folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu.

25.000 de euro este pretul de pornire pentru ambele avioane, dar suma ar putea fi mult mai mare spune Alina Panico, reprezentantul casei de licitatii.

Avioanele sunt în proprietatea creditorilor Romavia, care au decis sa le vânda pentru a recupera din banii datoraţi de fosta companie de stat.

Cele doua aeronave ale fostei companii aeriene de stat Romavia fac parte din patrimonial cultural si nu mai pot fi distruse, descompletate sau vândute şi ar urma să ajungă piese de muzeu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexa Stanescu