Dosarul testelor clinice fără știrea pacienților: Procurorii au ridicat documente de la Agenția Medicamentului

Anchetatorii au făcut percheziții în clinici medicale și 31 de spitale din 16 județe. Printre unități se numără Spitalul ”Alexandru Obregia”, Spitalul Militar și Policlinica Titan din Capitală, Institutul de Psihiatrie Socola din Iași şi Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca, județul Buzău. Anchetatorii au ridicat documente și de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

 

Procurorii au date că mai mulţi medici ar fi derulat studii clinice fără a avea consimțământul pacienților. Sute de persoane internate la psihiatrie, unele fără discernământ, ar fi fost victimele acestor experimente, iar în unele cazuri, medicamentele le-ar fi făcut rău bolnavilor. Pentru aceste teste clinice, medicii încasau bani de la firma care le comanda.

 

Unul dintre medicii vizați de anchetă ar fi Delia Podea, un reputat medic psihiatru din Arad și profesor la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş”. Ea a fost ridicată de procurori pentru a fi dusă la audieri, scrie News.ro, în timp ce locuința i-a fost percheziționată.

 

Doctorul este bănuit că, pe de o parte, a internat fictiv persoane de la care lua mită pentru a le ajuta să se pensioneze pe caz de boală, și, pe de altă parte, ar fi testat unele medicamente pentru boli mintale pe pacienţi, fără a le cere consimțământul. Mai mult, din poziția pe care o are, i-ar fi obligat pe medicii rezidenți să ia parte la aceste infracțiuni.

 

În situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat, pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienților nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale secției.

 

Din dispoziția medicului psihiatru, la externare, pacienților înrolați în studiu li se întocmeau două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat, și altele contrafăcute care se înmânau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menționa includerea pacientului în studiu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS