Confidenţialitate

Dosarul „Spiru Haret”: Pentru diplome erau oferite ceasuri, bani sau bidoane de vin și țuică

Conducerea universităţii „Spiru Haret” ar fi facilitat obţinerea de diplome şi promovarea examenelor în schimbul unor sume de bani, ceasuri de lux şi chiar bidoane de 5 litri de vin și țuică, scoate la iveală referatul procurorilor anti-mafia.

Prorectorul Universităţii private a fost reţinut de DIICOT, în dosarul în care s-au făcut 76 de percheziţii, alături de cadrul universitar alte cinci persoane fiind reţinute.

Activitate infracţională din cadrul universității “Spiru Haret” ar fi fost condusă de unul dintre cei şase prorectori ai universităţii, Eduard Ionescu. El ar fi primit sume de bani între câteva sute şi câteva mii de euro (convorbirile interceptate confirmă şi sume de 2.000 de euro primite de la un singur student), dar şi telefoane sau ceasuri de lux.

Mai mult, în maşina prorectorului ajungeau, prin “portiera dreapta-spate, bagaje, sacoşe şi bidoane de 5 L”, spun procurorii DIICOT.

Studentii ar fi beneficiat, din partea prorectorului, chiar de procurarea şi întocmirea lucrărilor de licenţă/ disertaţie, documentele fiind furnizat pe e-mail, cu câteva zile, maxim o săptămână, înainte de susţinerea lucrării în faţa comisiei de specialitate.

Ancheta procurorilor a relevat că astfel de practici erau întâlnite încă din 2012 sau chiar mai devreme, existând chiar situaţii când studenţiinici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.