DOSARUL MINERIADEI: Se cere aviz pentru urmărirea penală a lui Petre Roman, Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu. Cico Dumitrescu, Cazimir Ionescu și Miron Cozma, audiați

Dosarul Mineriadei, ziua a doua: Parchetul Instanței Supreme cere aviz pentru urmărirea penală a lui Petre Roman, Victor Athanasie Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu.

Toți sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, iar solicitarea procurorilor a fost trimisă către președintele Klaus Iohannis.

În iunie 1990, Petre Roman ocupa funcția de premier, Gelu Voican Voiculescu era vicepremier, iar Stănculescu era ministru al Apărării.

În 27 decembrie 1989, Consiliul Frontului Salvării Naționale îl numește în funcția de premier al Guvernului Provizoriu pe Petre Roman.

După alegerile din mai 1990 – așadar cu o lună înainte de Mineriadă, Petre Roman este votat de Parlament în funcția de prim-ministru. Va ocupa această funcție până în octombrie 1991.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune în urmă cu câțiva ani, Petre Roman se delimita de evenimentele sângeroase de acum 25 de ani.

Victor Athanasie Stănculescu – ministrul al Apărării în iunie 90 – respinge, la rândul său acuzațiile.

”Nu cunosc, nu am intervenit în niciun fel, eram la Berlin” – spunea acesta ieri în fața jurnaliștilor.

Un alt personaj considerat cheie în acest dosar este Gelu Voican Voiculescu. După punerea sub învinuire a lui Ion Iliescu spunea că acuzațiile care i se aduc fostului președinte sunt, cităm, aberante.

Voiculescu ocupa, în iunie 90, funcția de vicepremier.

 

Audierile continuă

Amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu a fost pus sub învinuire, fiind acuzat pentru infracțiuni împotriva umanității.

În iunie 1990, el ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne.

La ieșirea de la audieri, el le-a declarat jurnaliștilor că are calitatea de suspect în cazul evenimentelor din 13-15 iunie.

Totuși, neagă acuzațiile care i se aduc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În timp ce vorbea cu presa, Emil Cico Dumitrescu a fost întrerupt de un protestatar care i-a reproșat evenimentele sângeroase din iunie 90.

Tot la Parchetul Instanței Supreme a fost audiat, astăzi, și Cazimir Ionescu – fost vicepreședinte al CPUN – Consiliul Provizoriu de Uniune Națională.

El a recunoscut că are calitatea de suspect.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

La Parchetul Instanței Supreme a fost audiat, în calitate de suspect,  și Miron Cozma – liderul minerilor din Valea Jiului în iunie 90.

El le-a declarat jurnaliștilor că se consideră… o victimă a Mineriadei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

CITEȘTE ȘI      Dan Voinea, primul procuror care a anchetat Mineriada

Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriadei

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS