Confidenţialitate

DOSARUL MINERIADEI: Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității

UPDATE:  Și Virgil Măgureanu este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității.

Virgil Măgureanu a declarat miercuri, la ieşirea de la PICCJ, că este bine că s-au reluat cercetările în dosarul Mineriadei şi că va da declaraţii despre cele întâmplate, “cu răspunderea fiecăruia”, iar întrebat dacă este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, a spus: “Este o întrebare neroadă”.

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii  Virgil Măgureanu a spus, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a stat aproape două ore, că nu este atribuţia lui să reconstituie adevărul în cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar poate să contribuie şi să dea declaraţii care să ajute la reconstituirea faptelor.

“Este benefic că s-au reluat cercetările. Este singura declaraţie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atribuţia mea să reconstitui adevărul, să contribui la asta, pot să fac. Vom da declaraţii în legătură cu toate câte s-au întâmplat, cu răspunderile fiecăruia, după încheierea tuturor cercetărilor. Nu putem substitui nici instanţa şi nici factorii care sunt obligaţi să reconstituie faptele”, a declarat Măgureanu.
Procurorii au extins urmăririrea penală în ceea ce privește și participarea altor persoane la episodul Mineriadei, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, Simona Frolu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Parchetul Instanței Supreme a anunțat că procurorii militari continuă ancheta privind evenimentele din 13-15 iunie 1990 din Piața Universității din București.

În dosarul Mineriadei, s-a dispus schimbarea încadrării juridice și începerea urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității.

Se cercetează reprimarea violentă a manifestației din dimineața zilei de 13 iunie 90 – soldată cu decesul a 4 persoane, rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie.

Atacul violent a fost declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară, se precizează în comunicatul Parchetului Instanței Supreme.

Fostul președinte Ion Iliescu a mers, miercuri dimineață, la Parchetul instanței supreme, fiind citat să dea declarații în dosarul Mineriadei.

La scurt timp după venirea lui Ion Iliescu, în fața procurorilor a ajuns şi fostul director al SRI – Virgil Măgureanu.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultimii 25 de ani, au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale în dosarul Mineriadei. În absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară, unele victime au obținut despăgubiri în baza unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului.