Confidenţialitate

Dosarul ”Diplome de licenţă fără studii”/Şase persoane reţinute

Şase persoane au fost reţinute, iar nouă au fost puse sub control judiciar, în urma percheziţiilor făcute, miercuri, în dosarul ”Diplome de licenţă fără studii”.

Sunt vizaţi profesori şi studenţi de la universităţile “Vasile Goldiş” şi “Aurel Vlaicu” din Arad.

Poliţiştii au ridicat peste 350.000 de euro, documente şi calculatoare.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au făcut, miercuri, 106 percheziţii într-un dosar denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii”, în care 36 de persoane sunt cercetate pentru infracţiuni de corupţie.

Cele şase persoane, care au fost reţinute, urmează să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar alte nouă au fost puse sub control judiciar.

Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor.

Studenţii care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi, mai spun anchetatorii.

Universităţile vizate în acest dosar sunt ”Aurel Vlaicu” – de stat şi ”Vasile Goldiş” – privată, din Arad.

În acest dosar, au avut loc percheziţii şi la locuinţa medicului timişorean Emil Urtilă, cadru universitar la Universitatea ”Vasile Goldiş” din Arad. Anchetatorii au găsit în locuinţa şi la clinica acestuia 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi.