Confidenţialitate

Dosarul DIPI: Petre Tobă și 3 ofițeri, suspendați din funcții. DNA a pus în mișcare acțiunea penală

Dosarul DIPI: fostul ministru al Internelor Petre Tobă și 3 ofițeri ai Serviciului de Protecție Internă din MAI au fost suspendați din funcții.

DNA a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lor, motiv pentru care ministrul de Interne Dragoș Tudorache a semnat ordinele de punere la dispoziție a acestora.

Petre Tobă, spre exemplu, ocupa funcția de consilier în cadrul MAI, chiar dacă este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului.

Ministrul de Interne Dragoș Tudorache a emis 4 ordine de punere la dispoziție: unul pe numele lui Petre Tobă, celelalte pentru Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu – foști șefi ai Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul MAI.

Toți patru sunt cercetați în dosarul privind cheltuirea presupus ilegală a bugetului DIPI.

Petre Tobă este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului: el ar fi refuzat să desecretizeze anumite documente care ar proba aceste cheltuieli ilegale.

El a demisionat pe 1 septembrie de la șefia Ministerului de Interne.

Alte 24 de persoane 24 de persoane –- foști șefi și angajați ai DIPI sunt suspecți de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Dosarule este disjuns din cel supranumit “Limuzina” – în care se cercetează modul în care DIPI a cumpărat un bolid de lux Audi A8, pentru protecția demnitarilor.

Procurorii arătau că mașina a fost folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, de multe ori în scopuri personale.