Confidenţialitate

Dosarul Colectiv: Primarul Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri vor fi judecaţi separat

Curtea de Apel Bucureşti a împărțit dosarul Colectiv.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri vor fi judecaţi separat de patronii clubului. Azi ar fi trebuit să aibă loc dezbaterile finale și să se decidă asupra schimbării încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţi, însă cei doi judecători din complet au anunţat că au opinii diferite în acest caz. Procesul se află în faza de apel, după ce, în decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat la închisoare pe toti inculpații.

Formarea unui complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat, va duce la amânarea procesului – a susținut judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, cea care a propus ca dosarul să fie împărțit în două.

În primul, în care vor fi judecaţi doar pe latură penală cei trei patroni ai clubului Colectiv, pirotehnicienii, patroana și directorul firmei de artificii, dezbaterile pe fond încep marţi, 15 iunie.
În cel de-al doilea dosar, termenul a fost stabilit pe 22 septembrie, pentru ca cel de-al treilea judecător să poată studia dosarul.

Atunci vor începe dezbaterile atât pe fond, cât şi pe cererea de schimbare a încadrării juridice în cazul primarului Cristian Popescu-Piedone, al celor doi pompieri şi al celor trei funcţionare din Primăria sector 4.

Schimbarea încadrării juridice a faptelor poate duce la pedepse mai ușoare pentru o parte din inculpaţi, printre care şi Cristian Popescu Piedone, condamnat în prima instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare. Decizia de disjungere i-a nemulţumit pe avocaţi și pe procurorul DNA, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului și se creează perspectiva unor contestaţii în anulare. Completul nu a ţinut cont aceste sesizări.

Judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a promis că dosarul Colectiv va mai avea cel mult trei termene.