Confidenţialitate

Dosarul căsătoriilor între persoane de același sex, repus pe rolul CCR la 27 octombrie

Curtea Constituţională a amânat pentru a doua oară luarea unei decizii în dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în alte ţări.

De această dată e vorba de o repunere pe rol a cauzei, a explicat preşedintele Curţii, Valer Dorneanu. Practic, pe 27 octombrie judecătorii CCR vor reaudierea părţilor, respectiv instituţii ale statului, cuplul de persoane de acelaşi sex care doreşte recunoaşterea căsătoriei din Belgia, precum şi părinţii celor doi bărbaţi. Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“De-asta am dat un termen puțin mai îndelungat, pentru a se efectua și procedura cu Statele Unite, având în vedere că unul din părinții cuplului locuiește în America. De la ultimul termen (din 20 iulie) nu s-a schimbat nimic, dimpotrivă, noi simțim nevoia unei adânciri a verificărilor și mai ales a propriilor noastre concluzii”.

Preşedintele CCR a spus că acest caz este complex şi are “impact mediatic” foarte mare.

Cei 9 judecători constituţionali trebuie să examineze directivele europene în domeniu, dar şi  toate punctele de vedere primite de la agenţii şi ONG-uri.

Românul Relu Adrian Coman şi americanul Robert Clabourn Hamilton s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010. Cei doi contestă prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.