Confidenţialitate

Dosarul căminelor pentru persoane vârstnice: 24 de suspecți, reținuți. 2 suspecți, plasați sub control judiciar. Reacția ministrului de Interne | AUDIO

24 de suspecți în dosarul centrelor pentru persoane vârstnice au fost reținuți, iar doi suspecți au fost plasați sub control judiciar. Este rezultatul unei nopți de audieri care au avut loc în acest caz. Suspecții sunt acuzați de exploatarea celor aflați în situații vulnerabile sau cu dizabilități – internați în trei azile din Ilfov. Ministrul de Interne spune că ancheta în acest caz a durat ani de zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne – Cătălin Predoiu: „Un astfel de probatoriu nu e ușor de strâns”

A fost nevoie de momentul optim pentru intervenție, spune ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pentru a evita ca probatoriul să nu fie desființat de instanțe.

„Un astfel de probatoriu nu e ușor de strâns. O intervenție pripită a polițiștilor înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes poate conduce la compromiterea cazului”, a explicat ministrul de Interne – Cătălin Predoiu.

Ancheta a fost complexă și a durat ani de zile, mai spune Cătălin Predoiu

„Întotdeauna există această – dacă vreți – tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar în același timp de a asigura toate probele. Să alegem momentul optim tactic, operativ de intervenție judiciară”, a mai spus Cătălin Predoiu.

DIICOT: De aproape 3 ani de zile, în 3 cămine pentru vârstnici din Afumați și Voluntari, oamenii care nu se puteau îngriji și erau bolnavi erau ținuți în condiții inumane

Potrivit DIICOT, de aproape 3 ani de zile în trei cămine pentru vârstnici din Afumați și Voluntari, oamenii – bolnavi, cu dizabilități, în imposibilitatea de a avea grijă de ei sau cu vârste înaintate – erau ținuți în condiții inumane: fără să primească suficientă mâncare, fără medicamente sau igienă corespunzătoare. Asta, deși aparținătorii plăteau pentru îngrijirea lor.

Ar fi fost bătuți de membri rețelei și puși la cerșit. Două rețele au fost destructurate de intervenția autorităților de ieri și 98 de vârstnici au fost salvați din azilele din Afumați și Voluntari.

6 sunt internați în spital, iar alți zeci au fost transferați în alte centre pentru îngrijire.

Prejudiciul estimat este de peste 5 milioane de lei. Judecătorii Tribunalului București decid azi dacă pentru cei 24 de suspecți reținuți se vor emite mandate de arestare preventivă. 2 suspecți au fost puși sub control judiciar.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Zeci de percheziții în București, Ilfov și alte 5 județe la cămine de vârstnici. 2 grupări, suspecte că ar fi exploatat persoane vârstnice cu dizabilităţi | AUDIO