Confidenţialitate

Dosarul Black Cube. Cei doi israelieni cercetați și-au recunoscut faptele. SRI neagă orice implicare

Dosarul Black Cube: cei doi angajați ai firmei israeliene, acuzați că au spionat-o pe șefa DNA, și-au recunoscut faptele și au negociat pedepse mai blânde cu procurorii.

În urma acordului, ei ar urma să fie condamnați la 3 ani de închisoare cu suspendare.   De menționat că judecătorii decid dacă acceptă această propunere sau vor pronunța alte sentințe.

David Geclowicz şi Ron Weiner – angajații firmei israeliene de spionaj – au recunoscut în fața procurorilor DIICOT faptele de care sunt acuzați.

Grație acordului semnat, ei vor fi judecaţi în procedură rapidă şi pot primi  pedepse mai uşoare, cu suspendare.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.  David Geclowicz a fost complice la toate aceste infracţiuni.

Între timp, Serviciul Român de Informații vine cu precizări: conducerea SRI nu a discutat direct sau indirect cu niciuna dintre persoanele cercetate în dosar.

Serviciul Român de Informaţii  nu comentează pe marginea unor dosare penale aflate în lucru. Serviciul Roman de Informaţii respinge cu fermitate afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube. Menţionam că niciodată, în nicio situaţie şi în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar”, arată SRI, marţi, în legătură cu “speculaţiile apărute în spaţiul public” în care numele lui Eduard Hellvig este menţionat “de către persoane faţă de care se efectuează urmărirea penală”.

SRI precizează că a contribuit determinant, “cu aprobarea directorului şi potrivit competenţelor legale”, la furnizarea de informaţii relevante care au condus la începerea urmăririi penale în dosarul “Black Cube”.

Și președintele Klaus Iohannis se referea recent la acest dosar,  după ce s-a vehiculat că SRI și Palatul Cotroceni știau de acțiunea împotriva șefei DNA.

În dosarul “Black Cube” mai sunt cercetaţi fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, aflat în arest preventiv şi Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene de investigaţii.

Toți sunt acuzați că au pus la cale o acțiune de intimidare și de spionaj la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.