Confidenţialitate

Dosarul accidentului în care a fost implicat Bode, clasat

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General a clasat dosarul penal privind accidentul în care a fost implicată mașina lui Lucian Bode, la acea vreme ministru al Transporturilor în Guvernul Orban.

Procurorii militari s-au ocupat de anchetă deoarece şoferul care conducea maşina este angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază.

Parchetul General a precizat – pentru Europa FM – că a fost dispusă clasarea în cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă întrucât, în cazul accidentului de anul trecut, fapta nu este prevăzută de legea penală.

Dosarul a fost clasat și în cazul infracțiunii de încălcare a consemnului

Nu sunt întrunite nici elementele de tipicitate ale infracţiunilor de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și de omisiune a sesizării, prevăzute de Codul Penal. Dosarul a fost clasat și în cazul infracțiunii de încălcarea consemnului, întrucât – spune Parchetul – nu au existat acțiuni sau inacțiuni dintre cele prevăzute în normele de incriminare a acestei infracțiuni.

Accidentul cercetat s-a produs pe 30 august 2020, pe DN 7, în localitatea Draganu. O filmare a unui motociclist aflat în trafic arată cum maşina în care se afla ministrul a circulat pe contrasens pentru a evita o porţiune aglomerată, deşi depăşirea nu este permisă în zona respectivă, marcată cu linie continuă.

La scurt timp, a lovit frontal un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi s-a oprit într-un gard. În accident au fost răniţi şoferul maşinii care circula regulamentar şi o pasageră, ambii de cetăţenie poloneză. Lucian Bode a susținut că nu a știut ce s-a întîmplat fiindcă dormea pe bancheta din spate.