Confidenţialitate

România în Direct: Cazul Bode. Cum scăpăm de ștabul de la partid? | VIDEO

România în Direct revine în noul sezon cu o discuție despre instituția ștabului în România sau ștăbismul. Adică maniera în care demnitarii și funcționarii publici de diverse ranguri pot să încalce regulile fără consecințe.

Pornim această discuție de la accidentul în care a fost implicată mașina ministrului Transporturilor Lucian Bode, accident soldat cu rănirae ușoară a două persoane. Mașina a fost filmată pe kilometri întregi depășind coloane și linii continue cu ajutorul girofarului.

Mașina era condusă de un ofițer SPP și, oficial, era în misiune, fără a se ști care este aceasta. Cei mai importanți oameni în stat, președintele, premierul și vicepremierul i-au luat apărarea ministrului, spunând că acesta nu are nicio vină.

Premierul Orban a spus că întreaga responsabilitate aparține SPP, iar vicepremierul Turcan spune că discuția este ”exagerată.” Președintele a respins orice comparație cu cazul Oprea, din a cărui coloană a murit polițistul deschizător de drum. La data respectivă, vicepremierul Oprea a fost anchetat. Iar fostul procuror general Tiberiu Nițu a demisionat, anchetat fiind pentru folosirea abuzivă a girofarului.

De data aceasta, ministrul Bode spune că n-a observat manevrele șoferului și că se odihnea în timpul drumului. Iar orice decizie politică este exclusă. Mai marii PNL spun că șoferul este singurul vinovat și nicio anchetă privind practicile rutiere ale SPP nu va exista. Dosarul penal a fost pornit cu întârziere, iar ministrul Bode a vorbit mult după producerea accidentului.

Este corectă maniera în care ministrul Transporturilor a fost apărat de mai marii săi politici? Este acesta un accident obișnuit, iar reacția opinie publice este exagerată, așa cum spune vicepremierul Turcan?

Ce decizii instituționale ar trebui să survină acestui accident? De ce au nevoie demnitarii români să circule cu girofar pe drumurile publice? Care e metoda prin care România ar putea pune capăt acestor privilegii după 30 de ani de abuz?