Dosar penal în cazul femeii care a murit la Spitalul de Arși, după o transfuzie greșită de sânge

Cazul femeii care a murit la Spitalul de Arși din București după ce a primit sânge dintr-o altă grupă sanguină a ajuns în atenția anchetatorilor. Femeia a murit în luna iunie.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

Mai mult, cazul femeii de 68 de ani este anchetat și de Ministerulul Sănătăţii, dar şi de Colegiul Medicilor.

Femeia fusese mușcată de câini și avea nevoie urgent de sânge, însă i-a fost administrat sânge de la donatori cu altă grupă.

Spitalul a raportat târziu acest caz Direcției de Sănătate Publică.

Femeia a fost internată la Spitalul de Arși din Capitală pe 13 iunie, după ce fusese mușcată de câini.  Era în șoc hemoragic, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului, Adrian Stănculea. Așa că i s-a făcut imediat o transfuzie de sânge

Identificarea grupei de sânge a fost făcută de asistenta de serviciu, care a cerut și ajutorul medicului de gardă. Medicul a stabilit că trebuie să i se administreze femeii sânge din grupa A pozitiv, deși aceasta avea grupa B pozitiv.

A doua zi după transfuzie, pacienta a intrat în șoc posttransfuzional, care poate fi tratat dacă e depistat imediat. La o săptămână de la internare, femeia a murit.

Nu din cauza transfuziei, spune purtătorul de cuvânt al spitalului de Arși, Adrian Stănculea.

”După părerea mea de medic nu este o legătură între…(reporter: atunci care este cauza oficială?) Recunosc, trebuie să mă interesez să iau toată foaia (n.r. fișă medicală). V-am zis, dacă asta era cauza decesului, asta se întâmpla atunci, nu la șase zile distanță. Pacienta avusese trei ședințe de dializă”, a declarat Adrian Stănculea.

Cazul a fost raportat însă târziu Direcției de Sănătate Publică, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

”Cazul a fost adus la cunoștința Ministerului Sănătății de către Direcția de Sănătate Publică București. Problema este că incidentul în sine a fost raportat cu mare întârziere de către unitate spitalicească atât la DSP, cât și la centrul de transfuzii. Pe data de 27 iunie a fost raportat. Imediat a fost efectuat un control al Inspecției Sanitare la spital. Deocamdată, se pare că această situație este cauzată de o eroare umană.”, a declarat Laurențiu Colintineanu.

Veniți în control la Spitalul de Arși, inspectorii sanitari au constatat și alte nereguli. Unitate de transfuzii a spitalului funcționa fără autorizație de mai bine de un an.

”Inspecția Sanitară a luat decizia de suspendare a activității unității de transfuzii de la Spitalul de Arși. Înseamnă că Spitalul nu mai poate face transfuzii cu personalul propriu, ci pentru pacienții care necesită sânge sau produse sanguine, acesta vine direct de la Centrul de Transfuzii împreună cu toate testele premergătoare administrării de sânge. Între timp, s-au început demersurile pentru reautorizarea acestei unități (n.r. Unitatea de transfuzii de la Spitalul de Arși)”, a mai spus Colintineanu.

După moartea femeii, managerul Spitalului de Arși și-a dat demisia, iar medicul de gardă și asistenta au fost amendați de inspectorii sanitari cu 1600 de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS