Confidenţialitate

Donald Trump se proclamă câștigător în mai multe state: “Vreau să mulţumesc poporului american pentru sprijinul extraordinar”

“Vreau să mulţumesc poporului american pentru sprijinul extraordinar”, spune Donald Trump, într-un discurs susținut la Casa Albă, în urmă cu puțin timp.

Donald Trump susține că a câştigat în state “în care nu ne aşteptam să câştigăm”, şi a dat drept exemplu Florida, Ohio, Texas şi Pennsylvania.

În urmă cu două ore, Donald Trump anunța pe conturile sale de Facebook și Twitter un mare câștig, în ciuda estimărilor care arată un ușor avans al contracandidatului său.

Lupta pentru Casa Albă se dă între republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

Lupta între cei doi este una strânsă, după cum arată estimările realizate de principalele agenții de știri și posturi de televiziune din SUA.

Estimarea FOX NEWS la ora 9:50, ora României

Estimarea CNN la ora 9:50, ora României

Estimarea NPR (postul de radio public) la ora 9:50, ora României

Câștigător este cel care ajunge primul la sprijinul a 270 de electori.

Lupta este una foarte strânsă în așa-numitele state-cheie, unde diferențele dintre contracandidați sunt în marja de eroare a sondajelor.

Acest lucru sporește teama de eventuale violențe, care ar putea fi puse la cale de grupuri extremiste ale ambelor tabere.

Scrutinul este, fără îndoială, un referendum pentru actuala administrație.

În vârstă de 74 de ani, Donald Trump speră la un al doilea mandat. În cazul unui eșec, moștenirea sa include chestiuni greu de reparat, precum acutizarea tensiunilor cu China sau pierderea încrederii în rândul partenerilor europeni.

Aflat la a 3-a încercare prezidențială, Joe Biden ar putea deveni – la cei 77 de ani ai săi – cel mai în vârstă lider de la Casa Albă. Fiul său cel mic, Hunter Biden, a fost mereu o vulnerabilitate pentru cariera politică a seniorului, din cauza problemelor cu drogurile și a afacerilor dubioase făcute.

Situația economică, tensiunile rasiale și gestionarea crizei sanitare provocată de coronavirus sunt, în an electoral, preocupările cetățenilor americani.

În jur de 100 de milioane de sufragii au fost exprimate anticipat, prin corespondență.

Foarte diferit de sistemele de alegeri din Europa, cel american păstrează votul indirect din Colegiul Electoral, care nu reflectă întotdeauna opțiunile populare exprimate la urne, așa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri, când Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton.

Democraţii sunt favoriţi să obţină majoritatea completă în Congres, în urma alegerilor pentru 14 locuri din Senat.

Bursa de pe Wall Street a închis ședința de tranzacționare de ieri în creştere puternică, investitorii aşteptând aprobarea rapidă a unui nou program de stimulare după prezidențiale.

După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile sau chiar săptămâni. Luând în considerare numărul mare de americani ce au votat prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, analiștii politici preconizează o întârziere în numărarea voturilor.

Desfășurarea alegerilor americane și primele analize vin pe frecvențele Europa FM într-o Ediție Specială realizată de Alice Iacobescu, miercuri, după Jurnalul de Seară Europa FM de la ora 18:15.