Confidenţialitate

Alegeri în SUA: Cursă foarte strânsă pentru fotoliul de la Casa Albă

Întreaga planetă așteaptă deznodământul alegerilor prezidențiale din SUA, în care se confruntă republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden.

Rând pe rând, începând de pe coasta de est, urnele se închid.

La momentul actual, datele colectate din 40 de state americane (din cele 50) arată că Joe Biden are asigurată susținerea a 224 electori, iar Donald Trump a 213 electori. Balanța se poate înclina, însă, oricând.

Câștigător este cel care ajunge primul la sprijinul a 270 de electori.

Lupta este una foarte strânsă în așa-numitele state-cheie, unde diferențele dintre contracandidați sunt în marja de eroare a sondajelor.

Acest lucru sporește teama de eventuale violențe, care ar putea fi puse la cale de grupuri extremiste ale ambelor tabere.

Scrutinul este, fără îndoială, un referendum pentru actuala administrație.

În vârstă de 74 de ani, Donald Trump speră la un al doilea mandat. În cazul unui eșec, moștenirea sa include chestiuni greu de reparat, precum acutizarea tensiunilor cu China sau pierderea încrederii în rândul partenerilor europeni.

Aflat la a 3-a încercare prezidențială, Joe Biden ar putea deveni – la cei 77 de ani ai săi – cel mai în vârstă lider de la Casa Albă. Fiul său cel mic, Hunter Biden, a fost mereu o vulnerabilitate pentru cariera politică a seniorului, din cauza problemelor cu drogurile și a afacerilor dubioase făcute.

Situația economică, tensiunile rasiale și gestionarea crizei sanitare provocată de coronavirus sunt, în an electoral, preocupările cetățenilor americani.

În jur de 100 de milioane de sufragii au fost exprimate anticipat, prin corespondență.

Foarte diferit de sistemele de alegeri din Europa, cel american păstrează votul indirect din Colegiul Electoral, care nu reflectă întotdeauna opțiunile populare exprimate la urne, așa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri, când Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton.

Democraţii sunt favoriţi să obţină majoritatea completă în Congres, în urma alegerilor pentru 14 locuri din Senat.

Bursa de pe Wall Street a închis ședința de tranzacționare de ieri în creştere puternică, investitorii aşteptând aprobarea rapidă a unui nou program de stimulare după prezidențiale.