Confidenţialitate

Trump a discutat cu Putin despre eventuala participare a acestuia la summitul G7

Preşedintele SUA, Donald Trump, a discutat luni cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre planul Washingtonului de invitare a liderului de la Kremlin la summitul G7, informează Reuters.

“Donald Trump l-a informat pe Vladimir Putin despre ideea sa de organizare a summitului G7 cu posibila participare a liderilor din Rusia, Australia, India şi Coreea de Sud”, anunţă Biroul de presă al Kremlinului.

Donald Trump şi Vladimir Putin au evidenţiat importanţa intensificării dialogului SUA-Rusia pe tema stabilităţii strategice şi a consolidării încrederii în domeniul militar.

“S-a stabilit să fie menţinute contactele la diverse niveluri. Printre altele, Vladimir Putin şi Donald Trump au discutat despre sfera energetică, despre cooperarea în domeniul spaţial şi combaterea coronavirusului. Cei doi preşedinţi au schimbat opinii despre măsurile luate de cele două ţări pentru a încetini răspândirea virusului.

Vladimir Putin i-a exprimat recunoştinţa sa lui Donald Trump pentru trimiterea în Rusia a unor aparate de respiraţie artificială. Preşedintele Rusiei l-a felicitat pe Donald Trump pentru lansarea cu succes a navetei Crew Dragon, pe 30 mai, cu care au fost transportaţi astronauţi americani la Staţia Spaţială Internaţională”, precizează Kremlinul, catalogând conversaţia drept “constructivă, specifică domeniului afacerilor şi substanţială”.

Guvernul de la Londra semnalează că se opune readmiterii Rusiei în Grupului naţiunilor puternic industrializate. La rândul său, premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că Rusia nu va fi binevenită în organizaţie atât timp cât nu respectă reglementările internaţionale.

Participarea Rusiei la reuniunile G8 a fost suspendată în 2014, după anexarea regiunii ucrainene Crimeea.