Confidenţialitate

NASA și SpaceX au lansat cu succes capsula Crew Dragon | VIDEO

Cu doi astronauți la bord, capsula Crew Dragon a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională, sâmbătă seara, de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, cu o rachetă Falcon 9.

Misiunea este una crucială şi reprezintă primul zbor cu echipaj uman de pe pământ american din ultimii aproape 10 ani, precum şi primul încredinţat de NASA unei companii private, anume SpaceX, deținută de antreprenorul Elon Musk.

Capsula urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.

 

O primă tentativă a fost oprită, miercuri, în ultimul moment, din cauza vremii nefavorabile.

Numărătoarea inversă a fost oprită cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor rachetei Flacon 9.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ciuda situației explozive din unele state, unde au loc proteste față de asfixierea unui afro-american pe când era arestat de poliție, președintele Donald Trump a decis să fie prezent la evenimentul NASA, considerat istoric.

Capsula Crew Dragon a fost lansată cu o rachetă Falcon 9, ambele tehnologii aparţinând companiei SpaceX, transportându-i pe astronauţii şi piloţii de încercare Doug Hurley şi Bob Behnken spre ISS, instalație aflată pe orbita Terrei, la aproximativ 400 km altitudine.

NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua aceste misiuni. Agenţia nu va deţine şi nici nu va opera vehiculele.

SpaceX şi Boeing vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.

La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse.

Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare.

SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.