Trump anunţă că amână summitul G7, despre care spune că este „un grup de ţări foarte depăşit”

Preşedintele american a anunţat, sâmbătă, că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie, la Casa Albă, şi anunță că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, relatează France Presse.

„Nu am sentimentul că G7 reprezintă corect ce se petrece în lume. Este un grup de ţări foarte depăşit”, le-a declarat Donald Trump jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului Air Force One, adăugând că i-ar plăcea să invite Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India să se alăture la toamnă unui summit lărgit.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Alyssa Farah, a declarat că președintele doreşte ca summitul să se centreze pe discuţiile despre China şi criza noului coronavirus.

Cancelarul german a refuzat, vineri, invitaţia preşedintelui american de a participa la reuniunea G7.

„Cancelarul federal îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru invitaţia sa la summitul G7 de la sfârşitul lunii iunie de la Washington. În ziua de azi, luând în considerare situaţia globală legată de pandemie, ea nu poate accepta invitaţia de a călători la Washington”, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin.

Angela Merkel va continua să monitorizeze evoluţia pandemiei, a adăugat Steffen Seibert.

Donald Trump opinase anterior că nu există „un exemplu mai mare de redeschidere” decât organizarea unui summit G7 în Statele Unite la sfârşitul lunii iunie, după cum a transmis, marţi, Casa Albă.

Premierul britanic, Boris Johnson, s-a declaear de acord cu propunerea preşedintelui american, potrivit unei informări a Downing Street.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS