Confidenţialitate

Doi copii din Teleorman, suspectaţi de Sindrom Hemolitic Uremic, transferaţi la Bucureşti

Doi copii din județul Teleorman suspectați că ar avea Sindrom Hemolitic Uremic vor fi aduși astăzi la Spitalul Marie Curie din București.

E vorba de un bebeluș de 7 luni din Turnu Măgurele și de un alt copil de un an și două luni din Alexandria.

În cazul beblușului de 7 luni, testul rapid a arătat că acesta a fost infectat cu bacteria E.coli.

Ei ar urma să ajungă la București în această seară, spune medicul Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie a Spitalului Marie Curie.

”Este vorba despre doi copii, unul de șapte luni, din Turnu Măgurele, un copil fost prematur, care, din primele informaţii, se pare că are toate semnele bolii. Celălalt copil este din Alexandria, are un an și două luni, ar avea doar diaree sanghinolentă. Abia după ce îi vedem pe acești copii ne putem pronunța asupra formei de boală și asupra gravității ei”, a declarat Mihaela Bălgrădean.

Tot la Spitalul Marie Curie din București sunt tratați doi bebeluși din Fetești, și ei diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Ei s-au îmbolnăvit după ce au fost hrăniți de părinți cu carne. Unul dintre copii a mâncat supă cu carne de pui, iar celălalt a fost hrănit de părinți cu sarmale.

”Unul dintre ei e mai bine, cel care a mâncat supa de pui. Nu are nevoie de dializă, e fără insuficiență renală, sigur, nu e încă perfect, dar are o evoluție bună. Celălalt nu e bine, este cu tot tabloul clinic al bolii și va necesita dializă mult timp de acum încolo și, probabil, și îngrijire spre două săptămâni”, a precizat Mihaela Bălgrădean.

Medicii spun că oricât de diversificat ar fi meniul bebelușului, carnea este interzisă pentru copii atât de mici. Părinții sunt inconștienți dacă le dau carne tocată copiilor care nu au împlinit nici măcar un an. Acest lucru ar trebui să se întâmple după vârsta de 3 ani.

 

”Copiii din Fetești sunt primii care au consumat carne și este clar, din cunoștințele noastre, că este una din sursele de Escheriacoli  cele mai teribile din punct de vedere al acestei îmbolnăviri.  Carnea procesată ca sarmale, perișoare, să știți că am auzit și de mici și de chifteluțe, deci acest tip de carne nu trebuie dat nici până la vârsta de 3 ani. Însă carnea ca atare, și aici mă refer la carnea macră, care, de pildă, este fiartă separat și după aceea mixată, fie că este de pasăre, fie că este de vită poate fi introdusă în alimentația unui copil spre vârsta de 11 luni, însă nu zeama de la carne, deci fiartă separat și apoi introdusă în piureurile de legume, de pildă.”, a mai precizat medicul Mihaela Bălgrădean.