Confidenţialitate

Dodo, șeful voluntarilor din Gara de Nord: „În 20 de zile, am fost de 4 ori acasă. Fiecare tren e ca un ou cu surprize” | VIDEO

Dodo, coordonatorul voluntarilor din Gara de Nord, a vorbit la România în Direct despre cele aproape 20 de zile petrecute în locul în care, în fiecare zi, mii de ucraineni sosesc în București, de unde fie pleacă mai departe în alte țări, fie sunt luați acasă de români cu suflet mare sau în grija autorităților.

Dodo a descris pe scurt experiența proprie din locul în care a petrecut cel mai mult timp din ultimele aproape 3 săptămâni:

„Este foarte greu, e obositor, după 20 de zile aproape. De 4 ori am fost acasă să mă bărbieresc, să mă spăl, în rest am dormit aici în Sala 2, sau în ambulanță. E sala de așteptare clasa a 2-a, noi am făcut ulterior, din cauza număruluir mare de refugiați, acolo s-au putut caza în jur de 70 de mămici cu copii.”

Pentru că a fost necesară o mobilizare cât mai rapidă, voluntarii au pus la punct una din sălile de așteptare din gară, pentru a fi cât de cât primitoare, iar apoi au pus la punct două camere din incinta gării:

„Am decis să facem acolo un prim punct de ajutor, o mică evaluare la mămici, la copii. Avem în clipa asta un nou născut de 10 zile, unul de 21 de zile și altul de 50 și ceva de zile, o mamică care se plimbă cu căruciorul pe aici ca să-l adoarmă. Noi vorbim de aceste femei cu copii mici care nu pot sta mai mult de 10 ore, după ce au stat în granită câte știe câte zile, au călătorit până aici, trebuie să o duci rapid la un duș, să spele copilul, nu să-l duci în toaleta Gării de Nord, iar ele sunt foarte obosite dupa acest drum. Până pleacă mai departe, aceste 4 ore să le stea în condiții decente, aici.”

După cum spune și Dodo la Europa FM, nu îți poți da seama de nevoile refugiaților până când aceștia nu ajung în gară:

„Pentru mine, fiecare tren înseamnă un ou cu surprize, nu știu câte mame cu copii vor fi, câte leuze. (…) Am văzut și oameni cu bani (…), omul avea peste 5.000 de euro în buzunar, el nu este un sărac, un homeless, dar nu mai au nimic, a trebuit să plece de acolo ca să nu moară. (…) Sunt oameni cu bani, sunt oameni fără bani.”

În continuare sunt lipsuri în centrul din Gara de Nord, cea mai mare nevoie fiind de personal medical. Până atunci, câteva cadre medicale venite tot din Ucraina oferă ajutor celor fugiți din calea războiului:

„Sunt doctori, dar aduși de organizații, voluntari de altfel. Vladimir este adus de o doamnă, mai avem o asistentă medicală care a fugit din Kiev, ea încă este sub traumă, își ajută semenii cu traume în minte, cu imagini de ce a lăsat în spate.”

Organizația Salvați Copiii și Europa FM s-au unit pentru a șterge amintirile neplăcute ale copiilor refugiați din Ucraina. Donează 2 euro prin SMS la 8827 pentru copiii refugiați din Ucraina și mamele lor aici.

Urmăriți în continuare ediția specială România în Direct, din gara de Nord:

Citește și: Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii: Sprijinim și oferim suportul pentru integrarea ucrainenilor care vin în România. Majoritatea sunt copii și femei | VIDEO

Citește și: Salma, tânăra din Tunisia care urma să termine facultatea în Ucraina: Am mers 17 kilometri pe jos, cu valiza, prietenii mei nu mai au nimic | VIDEO